Ο «κύβος ερρίφθη» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, καθώς στις 12 Νοεμβρίου και, εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος, στις 19 του ίδιου μήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στον υπό συγκρότηση νέο φορέα της.

Έτσι, έπειτα από εβδομάδες έντονων αντιπαραθέσεων και μετά το «πράσινο φώς» που έδωσαν στον Νίκο Αλιβιζάτο οι εταιρείες που θα αναλάβουν την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν διπλοψηφίες, «κλείδωσε» οριστικά και αμετάκλητα το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Ωστόσο, η μικρή αυτή παράταση από τις αρχικές ημερομηνίες αιφνιδίασε ορισμένα μέλη της επιτροπής και επιτελεία υποψηφίων, που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις και εκτιμούσαν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν αργότερα, ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η 12η Νοεμβρίου είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ του επικεφαλής του Ποταμιού και της Φώφης Γεννηματά λόγω της διεξαγωγής του μαραθωνίου της Αθήνας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το επιχείρημα ότι θα κόψει την πρωτεύουσα στη μέση και θα δημιουργήσει προβλήματα στους Αθηναίους να προσέλθουν στην κάλπη.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος στην προσπάθειά του να προλάβει αντιδράσεις εξήγησε ότι η επιλογή να στηθούν κάλπες στις 12 και 19 Νοεμβρίου έγινε διότι έως το τέλος του έτους δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση της ψηφοφορίας, είτε λόγω των εκλογών των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας είτε λόγω συνεδρίων άλλων πολιτικών φορέων, όπως της ΝΔ. Μάλιστα, αναγνωρίζοντας τις διαφωνίες του Σταύρου Θεοδωράκη και τις ενστάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για το ζήτημα, δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να διευκολυνθούν οι αθλητές που θα επιθυμούσαν να ψηφίσουν, καθώς και όλοι όσοι θα δυσκολευθούν εκείνη την Κυριακή στις μετακινήσεις τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας κινήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης και της εξουσιοδότησης που είχε λάβει από τα μέλη της επιτροπής, δηλαδή να διαπραγματευτεί με τις εταιρείες για τα διαδικαστικά και ακολούθως να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών.

«ΠΥΡΑ» ΚΑΤΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Οι διευκρινήσεις, ωστόσο, του Νίκου Αλιβιζάτου δεν κατάφεραν να αποτρέψουν νέες αναταράξεις, αφού με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, εξαπέλυσε πυρά κατά της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη ότι επιδιώκουν μία μικρή και ελεγχόμενη συμμετοχή, ενώ έκανε λόγο για «προϊόν πίεσης» που άσκησε η πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και για «κακοστημένη μεθόδευση».

Στον αντίποδα, τα επιτελεία της Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Καμίνη εξέφραζαν ικανοποίηση για το κλείσιμο της διαδικαστικής αυτής εκκρεμότητας. Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της συνεδρίασης του κεντρικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν έκρυψε την ικανοποίησή της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η συζήτηση για τη διαδικασία τέλειωσε, τώρα είναι η ώρα της πολιτικής».

Στο μεταξύ, μια νέα αντιπαράθεση ξέσπασε στα μέσα της εβδομάδας με αφορμή τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, με πρωταγωνιστές τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Ραγκούση.

Την αρχή έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος εξαπέλυσε βολές κατά των απόντων από την ψηφοφορία αλλά και κατά της Φώφης Γεννηματά, την οποία κατηγόρησε για προσχηματική απουσία και «φυγομαχία», με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σηκώνει το γάντι και να χαρακτηρίζει τις αναφορές Καμίνη μικρότητες που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προσβολή.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική στη στάση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λέγοντας ότι στις κρίσιμες στιγμές δεν γίνεται να κρύβεται κάποιος.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Σκληρή κριτική άσκησε και ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή που αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ανασύνθεση και την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς».

Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του Γιάννη Ραγκούση για τους συνυποψηφίους του σχετικά με τη στάση τους στην ψηφοφορία στη Βουλή. «Σήμερα δεν υπερψηφίστηκε απλώς ένα νομοσχέδιο. Αποσαφηνίστηκε και το είδος της πολιτικής από το οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ενοχλημένη από την κριτική που της άσκησε o Γιώργος Καμίνης. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων δέχθηκε τις βολές του γραμματέα της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ Βασίλη Κεγκέρογλου, που χαρακτήρισε ανέντιμη τη στάση του και ότι δεν τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας, ενώ υποστήριξε ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τηλεφώνησε στον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, αλλά εκείνος δεν απάντησε.

ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά δέχθηκε έντονη κριτική για την απόφασή της να μην συμμετάσχει στο ντιμπέιτ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τα όσα είπαν στο «Κ» στελέχη του επιτελείου της, θα δώσει το «παρών» μόνο στα «θεσμικά» ντιμπέιτ που έχουν αποφασιστεί από την επιτροπή Αλιβιζάτου.

Πάντως μετά την ανταλλαγή πυρών επικράτησε ανακωχή, καθώς κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα.

Έτσι, με τα διαδικαστικά ζητήματα να έχουν πάρει πλέον τον δρόμο τους, ανοίγει ο δρόμος της πολιτικής και ιδεολογικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων, τα επιτελεία των οποίων αναπροσαρμόζουν τους σχεδιασμούς και τη στρατηγική τους. Παρακολουθούν πώς κινούνται οι αντίπαλοι, καταγράφουν τις θέσεις και τις προτάσεις που καταθέτουν, έτσι ώστε να προετοιμάσουν τα δικά του επιχειρήματα και να χτυπήσουν στα αδύνατά τους σημεία.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διατηρεί το προβάδισμα και φαίνεται ότι θα είναι εκείνη που θα κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών της 12ης Νοεμβρίου, περνώντας στον δεύτερο γύρο. Παρ’ όλο που στα στελέχη του επιτελείου της υπάρχει η πεποίθηση ότι η υπόθεση της προεδρίας του νέου φορέα θα κριθεί σε δεύτερη Κυριακή, στοχεύουν σε ένα υψηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο και μια διψήφια διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο, προκειμένου να μην εξελιχθεί η βραδιά της 19ης Νοεμβρίου σε εκλογικό ντέρμπι. Στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά βρίσκονται αρκετοί πρώην και νυν βουλευτές, ενώ ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της υποψηφιότητας διαδραματίζουν στελέχη του αυτοδιοικητικού και συνδικαλιστικού χώρου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, που προέρχεται από τον δεύτερο μεγαλύτερο κομματικό μηχανισμό, εκτιμά ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να βγει πρώτος στην κούρσα, αν κατορθώσει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Κάνει μια καμπάνια που στοχεύει σε πολίτες εκτός των κομματικών τειχών. Αυτός μάλιστα είναι ένας από τους λόγους που έχει ρίξει το βάρος του στο ζήτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, επιδιώκοντας να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο ακροατήριο, αφού σύμφωνα με το επιτελείο του, μια μαζική προσέλευση στις κάλπες αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες εισόδου του στο δεύτερο γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που αφήνει τις Βρυξέλλες για να διεκδικήσει την ηγεσία, είναι ο μικρότερος σε ηλικία υποψήφιος και επιδιώκει να απευθυνθεί στη νέα γενιά της Κεντροαριστεράς. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν μια σειρά από κομματικά στελέχη της νεότερης γενιάς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του κόμματος. Στελέχη του επιτελείου του εκτιμούν ότι τα σημαντικά ερείσματα που διαθέτει στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ θα τον οδηγήσουν με μεγάλη ευκολία στον δεύτερο γύρο.

Η «ΠΑΡΑΤΑΞΗ» ΚΑΜΙΝΗ

Ο Γιώργος Καμίνης κάνει ανοίγματα στους ψηφοφόρους όλων των τάσεων. Για αυτό και αποφεύγει να χρησιμοποιεί τους όρους «Κεντροαριστερά» ή «προοδευτικό Κέντρο» και μιλά μόνο για «Παράταξη». Τον τελευταίο καιρό έχει πυκνώσει τις επιθέσεις του στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να ερεθίσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά, κυρίως, ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς γνωρίζει ότι αποτελούν την κύρια δεξαμενή όσων προσέλθουν στις κάλπες.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης επιχειρεί να αναδείξει τα στοιχεία της αξιοπιστίας και της εμπειρίας, αλλά και την πρότασή του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ έχει εκφράσει τη βεβαιότητα ότι θα είναι στο β΄ γύρο των εκλογών. Για να τονώσει μάλιστα το ηγετικό του προφίλ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη, τονίζοντας ότι «οι ηγεσίες των υπαρκτών σχημάτων του χώρου ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν».

Ο Γιάννης Ραγκούσης μετά την πενταετή απουσία του από την κεντρική πολιτική σκηνή δοκιμάζει τις δυνάμεις του με το σύνθημα καμία συνεργασία με τη ΝΔ σε μελλοντική κυβέρνηση. Η πρόσφατη κόντρα του με την Εκκλησία με αφορμή τις δηλώσεις του περί «ομοφυλόφιλων ιερέων» είχε σαν στόχο να «ξυπνήσει» τα αντανακλαστικά των προοδευτικών ψηφοφόρων και μένει να φανεί αν τελικά θα τον ωφελήσει.

Η «ΠΡΟΙΚΑ» ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με την προίκα των 12.000 ψήφων από τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2015, ρίχνει το βάρος του σε ζητήματα ανάπτυξης και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση. Τάσσεται υπέρ της ενοποίησης των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού και ζητά να γίνει ο νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς ο άλλος προοδευτικός κυβερνητικός πόλος απέναντι στη συντηρητική πρόταση της ΝΔ.

Η υποψηφιότητα του δικηγόρου και επικεφαλής της ΕΔΕΜ, Απόστολου Πόντα, απευθύνεται, σύμφωνα με το επιτελείο του, σε όλους τους πολίτες που πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι όλα αλλάζουν αρκεί να έχεις σχέδιο, θέληση και σύγχρονες ικανότητες και δεξιότητες. Στοχεύει σε ένα σύγχρονο προοδευτικό φορέα χωρίς συνοριακές γραμμές που να μπορεί να εκφράσει τα θέλω, τα όνειρα, τις ανάγκες όλων των δημοκρατών πολιτών.

Ο Δημήτρης Τζιώτης που είχε καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και το 2007, η οποία δεν είχε εγκριθεί από τα τότε κομματικά όργανα, θέτει διά του εκπροσώπου του εκ νέου το θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας.

Ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος ορίζει τον χώρο τού υπό σύσταση φορέα ως αυτόν του «Κέντρου» και όχι της «Κεντροαριστεράς».