Ψυχαγωγικού χαρακτήρα φαίνεται να είναι η ξενάγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατα αναπλασμένο μέτωπο του Riverwalk στο Σικάγο, παρουσία του δημάρχου της πόλης, Ραμ Εμάνουελ, παρότι τη γενικότερη επίσκεψή του στη «μεσοδυτική» πόλη των ΗΠΑ δικαιολογεί η απεύθυνση του Έλληνα πρωθυπουργού στους εκεί επενδυτές, αλλά και η παραδοσιακά πολυπληθής κοινότητα ομογενών στο Σικάγο. Πρόκειται άλλωστε για μία από τις πρώτες αμερικάνικες μητροπόλεις που υποδέχθηκαν ρεύματα Ελλήνων μεταναστών ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο Ραμ Εμάνουελ είναι ο πλέον κατάλληλος ξεναγός στις εγκαταστάσεις του Riverwalk, καθώς η σημερινή του μορφή αποτελεί προσωπικό του επίτευγμα. Την επέκταση του μετώπου ανακοίνωσε ο ίδιος καταμεσής της πρώτης δημαρχιακής του θητείας το 2012 ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Πέντε χρόνια αργότερα, το σχέδιο του έχει ευοδώσει στο οικονομικό τουλάχιστον κομμάτι, καθώς στις όχθες του ποταμού του Σικάγο έχει αναπτυχθεί πλέον μια ισχυρή αγορά, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε στιγμή.

Με τα πρώτα κομμάτια να έχουν παραδοθεί στο κοινό λίγο πριν την επανεκλογή του το 2015, ο Ραμ Εμάνουελ κατάφερε να συσπειρώσει αρκετό από τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης ώστε να διατηρηθεί στο αξίωμά του. Το κοινό του όμως έχει αλλάξει. Από εκεί που η πρώτη του θητεία βασίστηκε σε ένα λίγο-πολύ «παραδοσιακό» τόξο των υποψηφίων των Δημοκρατικών, στη δεύτερη, ήταν ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης που στήριξε ένθερμα την επανεκλογή του.

Αρκετοί είχαν αποσύρει την προτίμησή τους από το πρόσωπο του Εμάνουελ, πρωτίστως λόγω της αστυνομικής βίας και των δολοφονιών μαύρων Αμερικάνων που συμβαίνουν με μεγάλη πυκνότητα στο Σικάγο. Ο Εμάνουελ έχει επικριθεί μεταξύ άλλων για τον γενικότερο παραγκωνισμό των περιοχών που κατοικούνται κυρίως από κοινότητες λατινοαμερικάνων και μαύρων, όπου η παρουσία των αρχών της πόλης περιορίζεται στη σκληρή αστυνόμευση.

Απ’ τη στιγμή που ο αστυνομικός διευθυντής διορίζεται από τον Δήμαρχο και η αστυνομία υπάγεται στις υπηρεσίες της πόλης, ο Εμάνουελ βρέθηκε κατηγορούμενος πολλάκις για την αυθαιρεσία των αστυνομικών, ιδίως από τη στιγμή που η άνοδος του κινήματος Black Lives Matter έσπασε την «ομερτά» που επικρατούσε γύρω από το ζήτημα. Το προφίλ του Εμάνουελ επιδεινώθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι η δημοτική αρχή και η αστυνομία παρακρατούσαν το βίντεο της δολοφονίας του 17χρονου Λακάν Μακντόναλντ μέχρι να περάσουν οι εκλογές.

Έκτοτε, ο Εμάνουελ κατάφερε να ξανακερδίσει ένα μέρος της χαμένης δημοτικότητάς του στο προοδευτικό κοινό μόνο όταν ηγήθηκε μίας «ανταρσίας» κατά του Ντόναλντ Τραμπ, με αιχμή την αντιμεταναστευτική πολιτική του νυν Προέδρου των ΗΠΑ, τον οποίον έχει κοντράρει και σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Ραμ Εμάνουελ που ξεκίνησε ως προοδευτικός δήμαρχος, πρώην στέλεχος της καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον το πάλαι ποτέ και επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου στις ημέρες του Μπαράκ Ομπάμα, φέρεται να είναι μεταξύ των επόμενων υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Είναι επίσης ένα πρόσωπο που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα με μία προοδευτική ψήφο και επιδιώκει να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον με την υποστήριξη ενός πιο εύπορου εκλογικού σώματος. Βάσει αυτής της πορείας, θα βρει σχεδόν σίγουρα ένα κοινό έδαφος για συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.