«Η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν είναι εύκολη και απέχουμε από ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου, «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι η έξαρση του λαϊκισμού και η άνοδος του εθνικισμού δεν είναι οι καλύτεροι οιωνοί, ωστόσο, όπως είπε, «η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και υποστήριξε ότι μετά το Brexit χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η οικονομία που απαιτούν κοινές δράσεις και συντονισμό».

«Έχουμε μόνο νομισματική ένωση και όχι οικονομική, ακόμη λιγότερο είναι δημοσιονομική και ακόμη λιγότερο πολιτική. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, ωστόσο η πρόσφατη τοποθέτηση Μακρόν και οι θέσεις της κ. Μέρκελ δημιουργούν ελπίδες» κατέληξε ο Γιάννης Στουρνάρας.