Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, και σε μία από τις αίθουσες του θρυλικού Blair House στην Ουάσινγκτον, του ξενώνα που έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο, λαμβάνει χώρα μια μάλλον αδιάφορη για κάποιους από τους Αμερικανούς συμμετέχοντες συνάντηση. Αντιθέτως, στο Μέγαρο Μαξίμου, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα ώσπου να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες αυτής της σύσκεψης.

Επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου, η στενή συνεργάτις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα Δανάη Μπαδογιάννη, υπεύθυνη για τις σχέσεις του με τον διεθνή Τύπο, η οποία έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία της συνάντησης Τραμπ Τσίπρα.

Οι Έλληνες ξεναγούνται στα δωμάτια του Blair House, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Λευκό Οίκο. Η συζήτηση είναι ζωηρή, οι ερωτήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ οι συμμετέχοντες ενημερώνονται και οριστικοποιούν ζητήματα πρωτοκόλλου, που αφορούν στη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα την Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Έλληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν τις τελευταίες ημέρες σε ανοιχτή γραμμή με τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Θεοχάρη Λαλάκο, ώσπου να διευθετηθούν εκκρεμότητες και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια της τελευταίας στιγμής.

Σε μια εποχή που η δημοφιλία του Έλληνα πρωθυπουργού βρίσκεται στο ναδίρ, η ελληνική κυβέρνηση είχε παραλάβει ένα συμβολικό «δώρο» από έναν άγνωστο… αποστολέα.

Το «δώρο» έφτασε με τη μορφή πρόσκλησης στην πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον μερικές ημέρες νωρίτερα και από εκείνη την ώρα τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές πήραν φωτιά. Στην πρόσκληση αναφερόταν ότι ο ξενώνας «παραχωρείται» στην ελληνική αποστολή για το διήμερο 16-17 Οκτωβρίου.

Τα «Π» έχουν αποκλειστικές πληροφορίες για το παρασκήνιο της υπόθεσης. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στην εποπτεία του τη διαχείριση του Blair House. Το πρόσωπο-κλειδί πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στη σύσκεψη της Τρίτης ήταν ο επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Καρλούτσος, γνωστός για τα αισθήματα αγάπης προς τη μητέρα πατρίδα.

Στη συνάντηση της Τρίτης ο κ. Καρλούτσος έφτασε με καθυστέρηση και καλωσόρισε εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι δύο ομάδες, που αποτελούνταν από ειδικούς για διοικητικά θέματα, για την κάλυψη της επίσκεψης από τα ΜΜΕ και την ασφάλεια, συστήθηκαν και συζήτησαν τις λεπτομέρειες.

Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, το ελληνικό κλιμάκιο ξεναγήθηκε στον Λευκό Οίκο, απόντος του κυρίου Καρλούτσου, ο οποίος ήταν απασχολημένος με άλλη διπλωματική συνάντηση. Η αμερικανική κυβέρνηση και το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο έβαλαν τις τελευταίες πινελιές στις προετοιμασίες για την επίσκεψη, που περιλαμβάνει, εκτός από το τετ-α-τετ Τραμπ - Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο, γεύμα εργασίας της ελληνικής αποστολής με Αμερικανούς αξιωματούχους. Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα υποδεχθεί εκ μέρους των ΗΠΑ στην Andrews Airforce Base ο κ. Καρλούτσος. Θα τον συνοδεύει μάλιστα καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Εντός του διημέρου, η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα, που θα ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον, θα συναντήσει τη δεύτερη κυρία των ΗΠΑ και σύζυγο του αντιπροέδρου Μάικλ Πενς Κάρεν.

Δεν προβλέπεται -έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- συνάντησή της με τη Μελάνια Τραμπ. Ο Μάικλ Καρλούτσος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περασμένο καλοκαίρι, έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ. Παραδοσιακός οικογενειάρχης, με τέσσερα παιδιά, επισκέπτεται συχνά με τη σύζυγό του Αναστασία και την οικογένειά τους την Ελλάδα. Είναι ο γιος του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, του επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, ενός κληρικού που θεωρείται από τις κορυφαίες προσωπικότητες της διασποράς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το 2016 είχε ηγετικό ρόλο στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Κολυμβάρι της Κρήτης, λόγω της σχεδόν πατρικής σχέσης του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Συμβόλαιο-μαμούθ του υπoυργείου Άμυνας

Η ελληνική κυβέρνηση, διαπιστώνοντας το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Σούδα, η οποία έχει εξελιχθεί σε δεύτερη στρατιωτική βάση των Αμερικανών μετά το Κατάρ, χρησιμοποιεί το υπουργείο Άμυνας ως αιχμή του δόρατος στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Στη Μάντισον Στριτ της Νέας Υόρκης κυκλοφορεί η φήμη για θηριώδες συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών «lobbying» μεταξύ κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που επεκτείνεται και στην προώθηση των σχέσεων της κυβέρνησης με την ελληνοαμερικανική ομογένεια. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας φαίνονται ήδη από το γεγονός ότι στον διεθνή κόσμο της αμυντικής πολιτικής κυκλοφορεί το σλόγκαν «Όλη η Ελλάδα ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο». Ίσως γιατί μετά τη δεύτερη βάση στη Σούδα (που αναμένεται να ανακοινωθεί), θα ακολουθήσει το θέμα μίας ακόμη σημαντικότερης βάσης, στον Άραξο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ