Οξεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει με άρθρο - παρέμβασή του στο parapolitika. gr, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Ο ενεργειακός πλούτος θέλει συστηματική αξιοποίηση, όχι ευκαιριακή οικειοποίηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «σε μία απομονωμένη λόγω της κρίσης χώρα, ξεκινώντας από το 2010 μέχρι και το 2014, κάποιοι από μας σηκώσαμε τα μανίκια και αποφασίσαμε να βρούμε λύσεις, να βγάλουμε την πατρίδα από το αδιέξοδο».

«Σε όλον αυτό το σχεδιασμό», τονίζει ο κ. Μανιάτης, «ο κ. Τσίπρας ήταν κάθετα απέναντι και πλήρως καταγγελτικός και απορριπτικός», προσθέτοντας πως επί δύο χρόνια η κυβέρνησή του παραμένει ανενεργή έως προκλητικά αδιάφορη».

«Είναι πραγματικά κρίμα που σήμερα, ο μοναδικός σύγχρονος πολιτικός που πήγε με τόση διαπραγματευτική και πολιτική προίκα στην Ουάσινγκτον, αντί να διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες, δεσμεύει από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών 2,4 δις. € για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ», συμπληρώνει ο κ. Μανιάτης και προσθέτει:

«Μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική με απτά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες της απαιτεί γνώση και συστηματική δουλειά και όχι απλά μια εφήμερη και αποσπασματική απασχόληση.

Τέλος, ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας και για αυτό πρέπει να φύγει!».

Ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Μανιάτη στο parapolitika.gr:

Σε μία απομονωμένη λόγω της κρίσης χώρα, ξεκινώντας από το 2010 μέχρι και το 2014, κάποιοι από μας σηκώσαμε τα μανίκια και αποφασίσαμε να βρούμε λύσεις, να βγάλουμε την πατρίδα από το αδιέξοδο. Δώσαμε μάχη έχοντας απέναντι γραφειοκρατία, σκουριασμένες καθεστωτικές αντιλήψεις, συκοφαντία, ύβρεις, ιδεοληψία, πολιτικαντισμό, αλλά και διεθνή ανταγωνισμό που έφερνε διαρκώς εμπόδια.

Κι όμως, παρά τα εμπόδια, καταφέραμε και διαμορφώσαμε μια σύγχρονη Ενεργειακή Στρατηγική διεθνούς εμβέλειας. Ασκήσαμε μια νέα προοδευτική πατριωτική πολιτική, βασισμένη στα γεωπολιτικά μας πλεονεκτήματα. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε, εν μέσω καταγγελιών και καταψήφισης των πολιτικών μας επιλογών από τον κ. Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, νέους δρόμους, νέους ορίζοντες οικονομικής διπλωματίας.

Κάναμε την ενέργεια κυρίαρχο όχημα και το νέο σκληρό εθνικό νόμισμα στις διαπραγματεύσεις μας με πολιτικούς ηγέτες και προέδρους πολυεθνικών εταιρειών που συμμετείχαν στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις.

Ξανακάναμε την Ελλάδα αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, όταν ο κ. Τσίπρας λοιδορούσε και χλεύαζε, όταν ο κ. Τσίπρας καταψήφιζε και πατούσε επιδεικτικά στο πάτωμα αυτά που σήμερα υποκρίνεται ότι υπηρετεί.

Με εισήγησή μου στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) στις 05.05.2014 εντάξαμε όλα τα παρακάτω έργα σε ένα συνολικό εθνικό στρατηγικό πλαίσιο ενεργειακής αναβάθμισης της χώρας σε σημαντικό κόμβο για ολόκληρη την Ευρώπη.

1. Ανοίξαμε το φάκελο «Ελληνικά Πετρέλαια» με διεθνείς διαγωνισμούς που σήμερα μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε ότι για τις επόμενες δεκαετίες 2 δις €/χρόνο θα εισρέουν στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και παράλληλα θα δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, 1.000 ανά γεώτρηση – εξέδρα άντλησης πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

2. Διαμορφώσαμε το κοινό Ενεργειακό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου γα την από κοινού γεωπολιτική αναβάθμιση των 2 κρατών, ως μιας νέας πηγής ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε.

3. Ανοίξαμε νέους ορίζοντες περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατ. Μεσόγειο, υπογράφοντας αντίστοιχες συμφωνίες με Ισραήλ κι Αίγυπτο.

4. Κερδίσαμε τη μάχη για το Νότιο Διάδρομο με τον αγωγό TAP, που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία μέσω Βόρειας Ελλάδας προς Ιταλία, έχοντας ως αντίπαλό μας τον θηριώδη Nabucco που τον στήριζαν τα ισχυρά lobbies Αμερικάνων κι Ευρωπαίων. Η κατασκευή των σωλήνων του από τα Σωληνουργεία Κορίνθου και η όδευσή του δημιούργησαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.

5. Σχεδιάσαμε κι εντάξαμε στα διευρωπαϊκά ενεργειακά προγράμματα τον αγωγό φυσικού αερίου EASTMED, προϋπολογισμού 6 δις €, που θα μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου, προς Ιταλία.

6. Αδειοδοτήσαμε περιβαλλοντικά κι εντάξαμε για χρηματοδότηση την Πλωτή Μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, μια μονάδα που δέχεται και σχιστολιθικό αέριο από τις Η.Π.Α., αποτελώντας μια νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας όλων των ανατολικών Βαλκανίων.

7. Σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου IGB, ο οποίος εκτείνεται προς Ρουμανία και Ουγγαρία, δημιουργώντας τον «Κάθετο Διάδρομο» έναν εντελώς νέο αγωγό τροφοδοσίας της ΝΑ Ευρώπης.

8. Συμφωνήσαμε κι εντάξαμε για χρηματοδότηση στα διευρωπαϊκά ενεργειακά προγράμματα τον Euroasia Interconnector, το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ασία προς την Ευρώπη, που ξεκινά από τα παράλια του Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης προσαιγιαλώνεται στην Αττική.

Σε όλον αυτό το σχεδιασμό, ο κ. Τσίπρας ήταν κάθετα απέναντι και πλήρως καταγγελτικός και απορριπτικός. Επί δύο χρόνια η κυβέρνησή του παραμένει ανενεργή έως προκλητικά αδιάφορη. Σήμερα, εξ αιτίας των πιεστικών αναγκών της χώρας αλλά και των εξωτερικών απαιτήσεων, τρέχει από πίσω καταϊδρωμένος, προσπαθώντας να αξιοποιήσει ένα έτοιμο έργο. Με τη γνωστή τακτική της οικειοποίησης, μιλά στον ελληνικό λαό για ενεργειακές συμφωνίες.

Είναι πραγματικά κρίμα που σήμερα, ο μοναδικός σύγχρονος πολιτικός που πήγε με τόση διαπραγματευτική και πολιτική προίκα στην Ουάσινγκτον, αντί να διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες, δεσμεύει από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών 2,4 δις. € για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Παρά την απογοήτευση, ίσως δεν θα έπρεπε να περιμένουμε περισσότερα από ένα πολιτικό που σήμερα χρησιμοποιεί τη σημαία που καταπατούσε στο παρελθόν, να την κρατά για προσωπικό πολιτικό του όφελος.

Μια σοβαρή ενεργειακή πολιτική με απτά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες της απαιτεί γνώση και συστηματική δουλειά και όχι απλά μια εφήμερη και αποσπασματική απασχόληση. Ο Α. Τσίπρας, βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας. Πρέπει να φύγει!