Σε αντίθεση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που μας έκανε συστάσεις ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2019, οι επίτροποι και άλλοι αξιωματούχοι δεν έθεσαν τέτοιο θέμα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, στο μπαράζ των επαφών που έχει από χθες. «Οι ερωτήσεις των επιτρόπων αφορούσαν την ουσία των προτάσεών του και δεν έγινε αναφορά στη σημερινή κυβέρνηση και σε πιθανές ημερομηνίες και σενάρια εκλογών» δήλωσαν πηγές της Πειραιώς. Το κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει ότι οι δανειστές δεν θέτουν πλέον θέμα πολιτικής σταθερότητας με στόχο να πιέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση να μη ζητάει πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ. που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Συνδαιτυμόνες ήταν οι εξής:

-Jyrki Katainen, αντιπρόεδρος Επιτροπής, υπεύθυνος για ζητήματα Εργασίας Ανάπτυξης, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα.

-Guenther Oettinger, επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων.

-Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος για ζητήματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

-Phil Hogan, επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Carlos Moedas, επίτροπος Έρευνας, Επιστημών και Καινοτομίας.

-Gabriel Mariya, επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο που θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης ως αυριανός πρωθυπουργός. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μια σειρά από Ευρωπαίους επιτρόπους το σχέδιό μου για την Ελλάδα του μέλλοντος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Μίλησα για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η πατρίδα μας» συνέχισε. «Και όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε πρωτίστως για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλύτερες δουλειές, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για το πως το δημόσιο θα γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών». Σε αυτό το επίπεδο, το σχέδιο της ΝΔ συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τόνισε. Το πρόγραμμα θα είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και θα δίνει έμφαση στην υιοθέτηση μιας σειράς καλών ευρωπαϊκών πρακτικών.

Οι επίτροποι τον υποδέχτηκαν ως τον πολιτικό που θα κερδίσει τις εκλογές και αυτόν που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών χωρίς να δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει, όπως επισήμανε η Πειραιώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, την επίτροπο Μεταφορών κυρία Violeta Bulc. Σήμερα είναι το τετ α τετ με τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ και άλλους αξιωματούχους.

Στη Βουλή τα F16

Στον απόηχο του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για τα αποτελέσματα που είχε.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας ΝΔ Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16. «Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες» τόνισε. «Η κυβέρνηση οφείλει, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, καθώς το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος. Η ελληνική κοινωνία, περισσότερο από ποτέ, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια».