Την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, προκειμένου να επανέλθει η χαμένη ισορροπία ανάμεσα στους τέσσερις θεσμούς (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νομοθετική εξουσία, εκτελεστική εξουσία, δικαιοσύνη), σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης σε άρθρο-παρέμβαση στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα στα περίπτερα.

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης, μετά την αναθεώρηση του 1986, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει, για να φτάσει στην τσουλήθρα των μνημονίων που οδηγεί κατευθείαν στον «υπόνομο», δηλαδή στην τελική διάλυση της χώρας πολύ πιο πριν από τα 100 χρόνια που ο κ. Τσίπρας την πούλησε στους ξένους.

«Εξάλλου πιστεύω ότι σε μια ευνομούμενη χώρα η ψηφοφορία που ενέκρινε την αλλαγή του Συντάγματος στα 1986 όφειλε να θεωρηθεί άκυρη, δεδομένου ότι παραβιάστηκε η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας με την επιβολή χρωματιστών ψηφοδελτίων και προσεβλήθη βάναυσα η προσωπικότητα των βουλευτών με την πρωτοφανή παρακολούθησή τους με δεκάδες προβολείς στραμμένους επάνω τους για να καταγράφονται οι κινήσεις τους» σημειώνει ο Μίκης Θεοδωράκης, σχολίαζοντας πως αυτή η στιγμή ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του νεότερου κοινοβουλευτισμού.