Kυβερνητικό σχέδιο-έκπληξη από Κυριάκο Μητσοτάκη
To παρουσίασε στις Βρυξέλλες και περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει ως πρωθυπουργός
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. έγιναν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιτρόπους και άλλους αξιωματούχους, στις Βρυξέλλες, στις 18-19 Οκτωβρίου.
Οι ερωτήσεις που δέχθηκε αφορούσαν στο τι σκοπεύει να κάνει ως πρωθυπουργός στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για να ξεκολλήσει η Ελλάδα και να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Το 2018 θεωρείται ορόσημο, όπως εξήγησαν στα «Π» διπλωματικές πηγές της Κομισιόν.
Πρώτον, διότι ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης το καλοκαίρι και η χώρα θα πρέπει να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Δεύτερον, διότι δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές εντός του 2018, με το επιχείρημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αντέξει να προχωρήσει στις νέες περικοπές των συντάξεων και στη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο απερχόμενος (τον Ιανουάριο) Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έκανε συστάσεις ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2019, φαίνεται να αποτελεί μειοψηφία. Κανείς δεν έθεσε στον Κυρ. Μητσοτάκη θέμα «πολιτικής σταθερότητας», όπως αναφέρει η Πειραιώς. Η στάση αυτή δείχνει μια μεταστροφή από το κλίμα που υπήρχε, ότι «όλοι στηρίζουν τον Τσίπρα, διότι περνάει ό,τι του ζητούν οι δανειστές χωρίς να ματώνει μύτη».
Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι το ζητούμενο τώρα και εκεί η κυβέρνηση πάσχει βαριά, είτε γιατί ο Αλ. Τσίπρας είναι όμηρος των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ είτε απλώς λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης, όπως τονίζει η Πειραιώς.
Αυτοί οι προβληματισμοί υπάρχουν στις Βρυξέλλες, που τελούν εν αναμονή της τρίτης αξιολόγησης. Στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, που προαλείφεται για διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γιούρκι Κατάινεν, και οι επίτροποι Γκίντερ Ετινγκερ, Φιλ Χόγκαν, Χρήστος Στυλιανίδης, Κάρλος Μοέντας και Γκαμπριέλ Μαρίγια. Ολοι προέρχονται από την οικογένεια του ΕΛΚ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τούς ανέλυσε το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει ως πρωθυπουργός. Θα είναι ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, που εστιάζει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με αξιολόγηση, στις επενδύσεις, στην υιοθέτηση μιας σειράς καλών ευρωπαϊκών πρακτικών κ.λπ. Μεταρρυθμίσεις που δεν θα σημαίνουν απολύσεις και αυξήσεις φόρων, τους οποίους θεωρεί «εξωπραγματικούς» και αναποτελεσματικούς.
Επίτροποι που τα κόμματά τους κέρδισαν τις εκλογές περιέγραψαν λάθη που έκαναν στη διαχείριση της κρίσης και θα έπρεπε να αποφύγει μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. αφορούσαν την ουσία των προτάσεών του.
Ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν προσφέρθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα στην εκπαίδευση των αγροτών. Δεν έγινε αναφορά στη σημερινή κυβέρνηση και σε πιθανές ημερομηνίες και σενάρια εκλογών, όπως δήλωσε η Πειραιώς.
Το μόνο που είπε κάποια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», ήταν «πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, εάν αυτές τις... στροφές τις έκανε από το πρώτο εξάμηνο ο Αλέξης Τσίπρας».
Δεν τις έκανε, όμως. Επρεπε να χαθούν τρία χρόνια για να επιστρέψει η χώρα στις επιδόσεις της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 και ενώ η κυβέρνηση υπέγραψε και ένα τρίτο Μνημόνιο ύψους 86 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει συνεχώς η Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τάξει πράγματα που δεν θα μπορεί να κάνει, γιατί έχουν ωριμάσει οι Ελληνες πολίτες, που δεν θέλουν πλέον τα παραμύθια, αλλά την αλήθεια.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος και ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη. Συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις, τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Καρμένου, στον οποίο έθεσε το θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ, και άλλους.
Στη Βουλή τα F-16
Την ανάγκη η κυβέρνηση, το ταχύτερο δυνατόν, να ενημερώσει τη Βουλή για όλες τις πτυχές της συμφωνίας αναβάθμισης των F-16 επισήμανε ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας. «Το κόστος φαίνεται υψηλότατο, ενώ και τα φημολογούμενα αντισταθμιστικά οφέλη παραπέμπουν σε πονεμένες ιστορίες του παρελθόντος», τόνισε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Ο Π. Καμμένος και ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησαν για 1,1 δισ. «Πού θα πάνε τα άλλα 1,3 δισ.;» είναι ένα κεντρικό ερώτημα. Από-
λυτη διαφάνεια ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση και κρατάει πάνω στο τραπέζι όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα: Να κληθεί στην Επιτροπή Αμυνας ο κ. Καμμένος, να γίνει επίκαιρη επερώτηση και να ζητηθεί προ ημερησίας συζήτηση για να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τη Βουλή για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ του Σαββάτου