Ξεκάθαρα δείγματα γραφής της στρατηγικής διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας προς άλλους πολιτικούς χώρους έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις τελευταίες αποφάσεις του για το εσωκομματικό οργανόγραμμα. «Για εμάς υπάρχουν άξιοι παντού και αυτούς θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να ενισχύσουμε το μεταρρυθμιστικό και σύγχρονο προφίλ του κόμματος», αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη. Στην κατεύθυνση αυτή, τις προηγούμενες ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στη συγκρότηση 12μελούς ομάδας συμβούλων, με συντονιστή τον πανεπιστημιακό Γιώργο Γεραπετρίτη. Πρόκειται για πρόσωπα με ήδη ισχυρό αποτύπωμα στο πεδίο δράσης τους, που τράβηξαν τα φλας της δημοσιότητας, καθώς ορισμένα δεν προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά έχουν αναφορά στην κεντροαριστερά, όπως εξάλλου και ο κ. Γεραπετρίτης.  

Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής σήμερα του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή πορεία του και τη στενή συνεργασία του με τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού ανέθεσε τον συντονισμό του 12μελούς οργάνου των νέων συμβούλων του.  

Θεόδωρος Πελαγίδης 

Πρόκειται για τον καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς που βρισκόταν στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. Η στενή σχέση των δύο ακαδημαϊκών είναι γνωστή, και μάλιστα η πρώτη υπογραφή πανεπιστημιακού για την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007 ήταν αυτή του Θ. Πελαγίδη. Με απόφαση του κ. Μητσοτάκη ανέλαβε σύμβουλος Μακροοικονομίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Αλεξάνδρα Σδούκου

Η γνωστή δικηγόρος αναλαμβάνει τα θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων στη ΝΔ, έχοντας και την ανάλογη εμπειρία, καθώς έχει ασκήσει καθήκοντα ειδικής νομικής συμβούλου σε ζητήματα ανάπτυξης, ενέργειας και περιβάλλοντος στα αρμόδια υπουργεία. Αυτό που έχει συζητηθεί για τη γνωστή νομική σύμβουλο είναι ότι έχει διατελέσει διευθύντρια του γραφείου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και σήμερα υποψήφιου αρχηγού για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς Γιάννη Μανιάτη.  

Λεωνίδας Χριστόπουλος

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος αναλαμβάνει σύμβουλος Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, αντικείμενο που γνωρίζει καλά βάσει των σπουδών του αλλά και της προϋπηρεσίας του σε αντίστοιχους τομείς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2012 συμμετείχε ενεργά στις ομάδες εργασίας του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όπου με απόφαση του Ε. Βενιζέλου είχε αναλάβει τον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί καλές σχέσεις και με την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία είχε επίσης στενή συνεργασία, αλλά και με τον Ευ. Βενιζέλο.