Άνεμος αισιοδοξίας επικρατεί στην κυβέρνηση καθώς, όπως επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου, η αξιολόγηση αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, το πολύ στις αρχές του 2018. Χθες μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι όσοι κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις θα διαψευστούν, «καθώς η αξιολόγηση θα κλείσει εντός χρονοδιαγράμματος έτσι ώστε να περάσουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, προανήγγειλε τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος, καθώς και μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα.

Ακόμα ο υπουργός ανέφερε ότι «φέτος τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ θα διανεμηθεί από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος», τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς, σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι των μεσαίων τάξεων». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα ποσό να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους, ενώ δήλωσε ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να καλύψουν όλες τις κατηγορίες, προσθέτοντας πως ένα άλλο μέρος «θα δοθεί σε οργανισμούς που χρωστάμε», εννοώντας την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Η αισιοδοξία της κυβέρνησης πηγάζει πάντως από το κλίμα που έρχεται και από τις Βρυξέλλες, καθώς χθες κορυφαίος αξιωματούχος εξέφρασε «την πεποίθηση ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση μπορεί να επιτευχθεί πριν από τέλος του χρόνου». Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της αποστολής στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα.

«Οι εισηγήσεις είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό» επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν ακόμα έναν «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν, δεδομένου ότι από τα συνολικά 113 προαπαιτούμενα που απομένουν στο πρόγραμμα τα 95 πρέπει να εκπληρωθούν σε αυτήν την αξιολόγηση.