Στο περίεργο «άδειασμα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προς τον Τούρκο αντιπρόεδρο Τσαβούσογλου ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου».

Στο δημοσίευμα διατυπώνονται τα σοβαρά ερωτήματα και ο προβληματισμός που προκλήθηκε από τη στάση του πρωθυπουργού να ρίξει «πόρτα» στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, τον οποίο αναμενόταν να συναντήσει χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Χακάν Τσαβούσογλου συναντήθηκε τελικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη μετά την επιλογή Τσίπρα να ακυρώσει τη συνάντηση.  

Στη συνάντηση των δύο ανδρών, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε το προσφυγικό, το οποίο «καίει» την Αθήνα, που φοβάται πιθανή αντίδραση της Άγκυρας στη σκληρή στάση των Ευρωπαίων, με άνοιγμα της στρόφιγγας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η ελληνική πλευρά (που κρατά πολύ προσεκτική στάση για την Τουρκία στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους) επισήμανε την ανάγκη συνέχισης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη συνάντηση εξετάστηκε το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές του επόμενου.

Ο Γιάννης Δραγασάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία κατά το 2017 και επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, με έμφαση στην αύξηση του διμερούς εμπορίου και στις επενδύσεις.

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η συνάντηση είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, προκειμένου το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας να διεξαχθεί σε θετικό κλίμα και να μην επισκιαστεί από αρνητικά γεγονότα.