Στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην αξιολόγηση και υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας καθώς και στο σχέδιο μετάβασης της κοινωνίας την κανονικότητα μετά το τέλος των μνημονίων αναμένεται να αναφερθεί στη σημερινή του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί ιδιαίτερα στις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα Paradise Papers, λέγοντας ότι «το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα. Και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει ακόμα ότι είναι αναγκαίο «να ενισχύσουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης. Και φυσικά να συνεχίσουμε στη χώρα μας ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αφήσει αιχμές εναντίον της ΝΔ για τη στάση που τήρησε σε αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι «κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι υπάρχουν ονόματα στις σχετικές λίστες τα οποία σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα οποία ήδη η ΝΔ προσπαθεί να οικοδομήσει την υπερασπιστική της γραμμή».

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι θα κλείσει στην ώρα της, ενώ θα αναφερθεί στο κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι «το τελικό ύψος της συγκεκριμένης ενίσχυσης, όσο και το ποιους θα αφορά, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μήνα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στη ΝΔ, λέγοντας ότι «αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης φέρει προ των ευθυνών τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με πρώτη την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επιδίδεται σε υποδείξεις για το πώς πρέπει να αποδοθεί η υπεραπόδοση, δίχως να τοποθετείται επί της αρχής. Δηλαδή στο αν πρέπει να αποδοθεί το κοινωνικό μέρισμα προς τους πολίτες ή όχι. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα κάνει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, και αν θα προχωρήσει εμπράκτως στην αυτοκριτική της για τη στάση της πέρυσι όταν καταψήφισε την απόδοση 617 εκατομμυρίων προς τους χαμηλοσυνταξιούχους ή αν θα επιμείνει στην ίδια αντικοινωνική γραμμή, αγνοώντας επιδεικτικά τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Ο Αλέξης Τσιπρας θα επιχειρήσει να τονώσει το ηθικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας τον Αύγουστο του 2018 και τα οποία στηρίζονται κυρίως στις φοροελαφρύνσεις, καθώς όλοι στην κυβέρνηση και στο κόμμα αναγνωρίζουν ότι αυτό το θέμα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.