Το πράσινο φως έδωσαν τα μέλη του DiEM25 μέσω εσωτερικής ψηφοφορίας για τη συγκρότηση κατά τόπους παρατάξεων ανά την Ευρώπη, προκειμένου να συμμετέχουν σε εκλογές τοπικού, εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου. Με ποσοστό 72,98%, η πρόταση την οποία εισηγήθηκε ο επικεφαλής του κινήματος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έγινε αποδεκτή και σημαίνει τη διεκδίκηση πιο ενεργητικού ρόλου στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το DiEM25 θεωρεί την ψήφο «αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας σύνθεσης απόψεων μετά από μήνες ενός έντονου εσωτερικού διαλόγου, εκατοντάδες προτάσεις και τροποποιήσεις από μέλη μας σε όλο τον κόσμο, δύο Facebook Live συζητήσεις, ερωταπαντήσεις στο φόρουμ και μια πλειάδα σχετικής αρθρογραφίας».

Παράλληλα, δηλώνει ότι το επόμενα βήμα είναι η οικοδόμηση συμμαχιών «με προοδευτικούς πολιτικούς παράγοντες σε όλα τα επίπεδα – εθνικά, δημοτικά και περιφερειακά – για να φέρουμε την Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη στις κάλπες», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη των εκλογικών φορέων του DiEM25, δεν είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη του κινήματος.