Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το κοινωνικό μέρισμα του Τσίπρα
nthpllhpk0vhv9uj3fid
Πολιτική

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το κοινωνικό μέρισμα του Τσίπρα

«Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τον Πάνο Καμμένο, την πίεση για πλειστηριασμούς από τους θεσμούς, αλλά και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά», ο Τσίπρας έσπευσε να μοιράσει το πλεόνασμα, καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Φωτιά πήρε το πολιτικό σκηνικό αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την επιδοματική πολιτική που επιλέγει, ενώ σημειώνουν με ανακοινώσεις-φωτιά ότι η κυβέρνηση «άρπαξε» από τους φορολογούμενους και τους συνταξιούχους 14,5 δισ. και δίνει 700 εκατ.! Παράλληλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως ο πρωθυπουργός άρον-άρον έσπευσε να μοιράσει το πλεόνασμα υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τον Πάνο Καμμένο, την πίεση για πλειστηριασμούς από τους θεσμούς, αλλά και τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά.

ΝΔ: Ο Τσίπρας προσπαθεί να ξεφύγει από το σκάνδαλο Καμμένου

«Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου» υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία, ενώ κάνει λόγο για «θράσος» του πρωθυπουργού να παρουσιάζει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους.     
«Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700.000.000 ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει υφαρπάξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας τη μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους», αναφέρει η ΝΔ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα.

«Είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει.

Υ.Γ. Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την κυβέρνησή του», αναφέρει η ΝΔ.  

Φώφη Γεννηματά: Ματαιοπονεί ο  Τσίπρας

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα, δήλωσε: «Ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας θα κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Δεν δίστασε μάλιστα να εμφανίσει ως δήθεν μέρισμα τις οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, όσο και τις χρηματοδοτικές ανάσες στη ΔΕΗ που χρεοκόπησε η πολιτική του. Οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και του γυρίζουν την πλάτη. Συσπειρώνονται στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και θα τον καταδικάσουν με την ψήφο τους στις εκλογές».    

Νίκος Ανδρουλάκης: Λογική Μαυρογιαλούρου  

Θετική χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης Νίκος Ανδρουλάκης τη διανομή μερίσματος, αλλά επισημαίνει ότι θυμίζει λογική «μαυρογιαλουρισμού». «Κάθε κοινωνικό μέρισμα που δίνεται σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και τσακισμένους από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι θετική κίνηση. Έστω κι αν αυτή η κίνηση θυμίζει… προκαταβολικό πρωτοχρονιάτικο μποναμά» τονίζει. Ωστόσο, ο Ν. Ανδρουλάκης υπενθυμίζει τον Αλέξη Τσίπρα «που έκανε διάγγελμα προκειμένου να ανακοινώσει το μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ», τα εξής: 1. Ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι Ελληνες φορολογούμενοι, ειδικά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν ακριβά το «αιματηρό πλεόνασμα» της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για προσφορά του κ. Τσίπρα στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά για επιστροφή μέρους των επιπλέον φόρων που πληρώθηκαν φέτος. Κάποιος θα πρέπει να πει στον πρωθυπουργό ότι οι Έλληνες δεν είναι επαίτες.  

2. Οι εισφορές του ΕΦΚΑ τσάκισαν περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, σε πολλές περιπτώσεις και αναδρομικά. Η κυβέρνηση επέλεξε να τσακίσει τη μεσαία τάξη, να αναγκάσει χιλιάδες επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με αντάλλαγμα το πλεόνασμα φτώχειας.  

3. Την ίδια στιγμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 4 δισ. ενώ οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν τα 100 δισ..  

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες με μια πολιτική «μαυρογιαλουρισμού», θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, σχολίασει ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε:

«Εμείς έχουμε προτείνει την προοδευτική φορολόγηση των εισοδημάτων αλλά και την παραγωγή νέου "πλούτου" μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και μεγάλων έργων που μπορούν να γίνουν στη χώρα. Αλλά η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης έχει "παγώσει" την ανάπτυξη και οδηγεί τη χώρα σε "στασιμοχρεοκοπία". Δηλαδή μια οικονομία που "σέρνεται" χωρίς να απογειώνεται και που επιβιώνει σε συνθήκες μιζέριας».    

ΚΚΕ: «Κοινωνικά μερίσματα» από το πλεόνασμα φτώχειας του ελληνικού λαού

«Μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν» οι αποψινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο Περισσός σημειώνει ακόμα ότι τα κοινωνικά μερίσματα της κυβέρνησης έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση προετοιμάζει νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων.  

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προετοιμάζει τον νέο γύρο αντιλαϊκών προαπαιτουμένων, που τσακίζει και τα τελευταία προνοιακά επιδόματα, που φέρνει στη Βουλή έναν προϋπολογισμό φοροληστείας, που εγκαινιάζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών, ενώ βάζει στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, οι βραδινές εμφανίσεις του κ. Τσίπρα για να μοιράσει "κοινωνικά μερίσματα" από το πλεόνασμα φτώχειας του ελληνικού λαού μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν.  

Η πιο μεγάλη κοροϊδία, όμως, είναι αυτή που αναμασούν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και που επανέλαβε σήμερα ο πρωθυπουργός, περί ανακούφισης του λαϊκού κόσμου και δίκαιης ανάπτυξης, τα οποία καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα που καθημερινά ζει ο λαός, εξαιτίας της πολιτικής που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί, παίρνοντας για αυτό τα συγχαρητήρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ».    

Ποτάμι: Επιταγές μοίραζαν πολλοί, αλλά αυτοί που ξεγελάστηκαν ήταν λίγοι

Όταν ένας πολιτικός μοιράζει λεφτά, δεν τα μοιράζει από την τσέπη του. Τα λεφτά που ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι από την τσέπη εκείνων που πασχίζουν καθημερινά να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους του. Γι' αυτούς ούτε κουβέντα! Η εξόντωση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται συστηματικά. Δεν τον ενδιαφέρει ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώνουν φόρους όσοι έχουν απομείνει να εισφέρουν στα δημόσια ταμεία, οπότε τέλος και τα επιδόματα, αναφέρει το Ποτάμι για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Η ανακοίνωση του Ποταμιού στο υστερόγραφό της επισημαίνει: «Οι εξαγγελίες γίνονται μια μέρα μετά τη χθεσινή μαζική προσέλευση στις κάλπες για τον νέο προοδευτικό φορέα. Αν κοιτάξει προς τα πίσω, θα μάθει ότι επιταγές μοίραζαν πολλοί, αλλά αυτοί που ξεγελάστηκαν ήταν λίγοι».  

ΔΗΜΑΡ: Το παραμύθι έχει και τον δράκο των παγκόσμιων και εγχώριων ελίτ

«Μόνο κάποιος που έχει γαλουχηθεί με έργα επιστημονικής φαντασίας μπορεί να διαστρεβλώνει τόσο την πραγματικότητα» σημείωσε η ΔΗΜΑΡ για τις εξαγγελίες Τσίπρα, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι «θέσεις εργασίας που επικαλείται ο κος Τσίπρας δεν ήταν τόσο επισφαλείς και τόσο ανεπαρκείς ώστε να μην καλύπτουν ούτε τη διατροφή ενός ανθρώπου».  

Η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ακόμα ότι ο πρωθυπουργός επικαλείται την ανάπτυξη όταν ούτε μια σοβαρή επένδυση δεν έχει πραγματοποιηθεί επί των ημερών του. «Το μόνο που γνώρισε ανάπτυξη είναι η εκτεταμένη φτώχεια που δεν αντιμετωπίζεται με ετήσια εφάπαξ "φιλανθρωπία" από ένα κοινωνικό μέρισμα συσσωρευμένο με τον πιο σκληρό και αντικοινωνικό τρόπο» σημειώνει επίσης και προσθέτει: «Και το παραμύθι έχει και τον δράκο των παγκόσμιων και εγχώριων ελίτ. Ασφαλώς και οι ανεξέλεγκτοι φορολογικοί παράδεισοι του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού χρειάζονται έλεγχο και ρυθμίσεις γιατί στερούν σημαντικούς φορολογικούς πόρους από τις κυβερνήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος. Όμως αποτελεί δοκιμασία για τη λογική ο ισχυρισμός ότι για την υπερφορολόγηση και τη φτωχοποίηση που επέβαλε η κυβέρνησή του φταίει η offshore του Καρόλου της Αγγλίας. Δυστυχώς προσπάθησε να μιμηθεί τον Άι Βασίλη έναν μήνα νωρίτερα, για προφανείς μικροκομματικούς σκοπούς».   

Κόντρα στη Βουλή

Στη Βουλή εντωμεταξύ προκλήθηκε ένταση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προαναγγέλλει πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο να επισημαίνει πως «με κοροϊδίες κυβερνάτε τη χώρα. Η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από τη φράση "Να σου γκρεμίσω το σπίτι και να σου δώσω μια σκηνή να κοιμάσαι". Μια όμως είναι η αλήθεια και θα την βρείτε στην κάλπη».  

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Νίκος Δένδιας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός να μην έχει ενημερωθεί η Βουλή για το διάγγελμα του πρωθυπουργού. «Λέω στον υπουργό Οικονομικών, που δεν ζηλεύω τη θέση του, ότι ένας πρωθυπουργός που αδειάζει το κοινοβούλιο και ενημερώνει απευθείας τον λαό παραπέμπει σε άλλη εποχή της απευθείας σχέσεως του ηγεμόνα με τον λαό».  

«Ο κ. Δένδιας έχει μικρή τάση υπερβολής», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει: «Το μέρισμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο θέμα του υπουργείου Οικονομικών. Έχει θέματα και για τις συντάξεις, του υπουργείου Ενέργειας και άλλων υπουργείων. Είναι υπερ-υπουργικό ζήτημα και θα υπάρξει  τροπολογία. Θα έχουμε χρόνο για να τα συζητήσουμε».    

Λοβέρδος: Με κοροϊδίες κυβερνάτε τη χώρα

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε προς τον κ. Τσακαλώτο πως «έχουν έρθει τα πιο σκληρά μέτρα στη Βουλή και τα εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας όμως εισαγωγή κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Λες και η λιτότητα δεν προκαλείται από τα δικά του μέτρα. Με κοροϊδίες κυβερνάτε τη χώρα. Η πολιτική σας χαρακτηρίζεται από τη φράση "Να σου γκρεμίσω το σπίτι και να σου δώσω μια σκηνή να κοιμάσαι". Μια όμως είναι η αλήθεια και θα την βρείτε στην κάλπη».    

Άδωνις Γεωργιάδης: Διάγγελμα για να καλυφθούν οι αποκαλύψεις για τη συμφωνία με τους Σαουδάραβες

Ακολούθως, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπεραποδίδει η οικονομία όταν οι στόχοι για ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα κάτω. Βέβαια, στο ερώτημα αυτό είχε δώσει νωρίτερα απάντηση ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας για τη συνειδητή επιβληθείσα υπερφορολόγηση στα μεσαία στρώματα.

«Μάγος ο Τσίπρας. Μόνο ένας μάγος λέει ότι πετύχαμε υπεραπόδοση αν και έπεσε έξω στην ανάπτυξη. Τέτοιος ψεύτης δεν έχει περάσει ξανά» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης. Ο ίδιος, δε, υποστήριξε ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού επισπεύστηκε προκειμένου να αποσιωπηθούν οι αποκαλύψεις Λοβέρδου για τον ενδιάμεσο στη διακρατική συμφωνία με τους Σαουδάραβες για την πώληση βλημάτων.

«Είναι προφανές γιατί ο Τσίπρας κάνει διάγγελμα. Φταίει ο Λοβέρδος και αυτό το χαρτάκι που κατέθεσε. Εσείς, κ. Δρίτσα, που σας θεωρώ έντιμο -δεν το λέω για όλους-, το είδατε το έγγραφο που κατέθεσε ο Λοβέρδος; Αν αυτό δεν είναι για ειδικό δικαστήριο, τι άλλο να πω. Αναφέρουν οι αξιωματικοί λεπτομερώς με ποιον τρόπο ο Καμμένος τους διέταξε να πάρουν το αεροσκάφος και να πάνε στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψουν. Σε ταινία να γίνουν αυτά, δεν θα τα πιστεύαμε. Εσείς τα πιστεύετε για χάρη της καρέκλας». Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς μίλησε για «πανικό» στην αντιπολίτευση από το διάγγελμα Τσίπρα.    

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα