Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το Στρασβούργο όπου έκανε μπαράζ επαφών την Τρίτη. Η εικόνα που υπάρχει στην Πειραιώς είναι ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά. Ανώτατες κομματικές πηγές σχολίασαν μάλιστα ότι ένας πρωθυπουργός που υποστηρίζει ότι οι εκλογές είναι μακριά «δεν βγάζει τόσο άγχος, προφανώς ξέρει τι τον περιμένει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο επισήμανε ότι ενώ η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από το μνημόνιο «ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα ανέτρεψε όλα, αντί για ανάπτυξη έφερε ύφεση και ένα τρίτο μνημόνιο». Ακολούθησε «η μεγάλη στροφή, η κωλοτούμπα, μία ξεδιάντροπη στροφή 180 μοιρών», όπως τόνισε. «Μόνο που δεν αρκεί από μόνη της, απαιτεί πολύ περισσότερα από μια δήλωση προθέσεων. Το πέρασμα από τον λαϊκισμό στον πραγματισμό χρειάζεται ικανότητες, ατζέντα μεταρρυθμίσεων, πολιτική βούληση. Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει ώθηση σε τίποτα από τα παραπάνω. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δισ. ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το ΑΕΠ μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δισ. ευρώ».

Fake invent

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το ταξίδι του στο Στρασβούργο -ανάμεσα τους ήταν και τα «Παραπολιτικά»- ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε τις εικόνες που έδειχναν τον πρωθυπουργό να φωτογραφίζεται με κατοίκους του χωριού Εράσμιο Ξάνθης, οι οποίοι εμφανίστηκαν να σταματούν την πομπή του για να του προσφέρουν ανθοδέσμες και να τον ευχαριστήσουν για την ανακοίνωση που έκανε για το κοινωνικό μέρισμα. «Εκτός από fake news έχουμε τώρα και fake event» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Κι εγώ μπορώ να σας πω ότι βγαίνοντας από το ευρωκοινοβούλιο εδώ στο Στρασβούργο βρέθηκαν τυχαία πολίτες να με υποδεχτούν θερμά με ανθοδέσμες στα χέρια».

Ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν «καλό φίλο» και έναν «νέο ηγέτη με νέο πολιτικό ήθος και νέες ιδέες για το μέλλον». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για το σχέδιο που έχει η ΝΔ ως η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο Κουφοντίνας

Περίπου 15 ερωτήσεις δέχθηκε από ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Στις συζητήσεις που έκανε και με άλλους αξιωματούχους, τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ταγιάνι, τον πρόεδρο της ομάδας του ΕΛΚ Βέμπερ και τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Φερχόφσταντ, μπήκε και το θέμα του Κουφοντίνα! «Η υπόθεση είναι γνωστή» ανέφεραν ανώτατες κομματικές πηγές. «Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει έντονη και εύλογη ανησυχία. Τα θέματα ασφάλειας και τάξης θεωρούνται σημαντικά». Αφησαν αιχμές για «εκλεκτικές σχέσεις» της κυβέρνησης με ένα σύστημα το οποίο «ανοιχτά ηρωοποιεί την εγχώρια τρομοκρατία». «Οι "συλλογικότητες" που υποδέχονται τον Κουφοντίνα είναι αυτές που λένε ότι είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης» τόνισαν.

Για την απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας που κατέθεσε η ΝΔ για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι πηγές ανέφεραν ότι ήταν περίπου αναμενόμενη. «Η κυβέρνηση όμως θα έπρεπε να έχει τα κότσια να τη θέσει σε ψηφοφορία» τόνισαν.

Στο Στρασβούργο, στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου της ΝΔ βρέθηκαν επίσης η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, το ενδεχόμενο διακοπής των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας και τα Δυτικά Βαλκάνια.