Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτική απάθεια, σε μια χρονική στιγμή που η αδιαφορία για το κοινό συμφέρον γιγαντώνεται και η προσήλωση στο ατομικό απαξιώνει την πολιτική ζωή του τόπου, είναι ύψιστη ανάγκη να βρεθεί ο τρόπος επανενεργοποίησης των «πολιτικών κυττάρων» του κάθε Έλληνα.                

Όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν, τα αίτια της κρίσης, που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει την πατρίδα μας, είναι κυρίως πολιτικά και ως εκ τούτου μόνο μέσα από την πολιτική μπορεί να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να δοθεί μια μόνιμη λύση στις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ.               

Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Στο κυνήγι του στόχου αυτού κανένας πολίτης δεν μπορεί να δηλώνει «απών». Γιατί η πολιτική ευημερεί στα χέρια των πολλών και μόνο μέσα από τη δύναμη της κοινωνικής συναίνεσης μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου και όχι των ολίγων.               

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε πλέον πλήρως συνειδητοποιήσει πως το κλειδί για την αναγέννηση της χώρας μας βρίσκεται στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την κοινωνία. Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια η επαφή μας με τους πολίτες αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα, γιατί η δική τους εμπιστοσύνη και συμμετοχή θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την έξοδο από την κρίση.               

Αυτές τις αρχές έρχεται να υπηρετήσει πιστά το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ένα συνέδριο αρχών και θέσεων, μα πάνω απ' όλα ένα συνέδριο ανοικτού διαλόγου με την κοινωνία. Αφήνουμε πίσω μας όλα όσα οδήγησαν στην απομάκρυνση των πολιτών από τα πολιτικά δρώμενα, αφήνουμε πίσω μας όλα όσα μεγάλωσαν την απόσταση μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Δίνουμε βήμα και λόγο όχι μόνο στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος αλλά και σε κάθε πολίτη που θέλει να καταθέσει τις σκέψεις και τις προτάσεις του για τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου μας. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια, στόχος μας είναι να ανοίξουμε τις πόρτες της παράταξης σε νέους ανθρώπους αλλά πρωτίστως σε ανθρώπους με νέες ιδέες.                

Τον παραπάνω προσανατολισμό πιστοποιεί και η διενέργεια των προσυνεδρίων της ΝΔ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα 7 προσυνέδρια μάς δίνουν τη δυνατότητα να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Συνδιαλεγόμαστε με τους κοινωνικά αδύναμους, με εργαζόμενους και ανέργους, με τους νέους που φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, με επιχειρηματίες και επιστήμονες.

Οι δικές τους απόψεις μαζί με την τεχνογνωσία μας και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές θα διαμορφώσουν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και κοστολογημένο.                

Το 11ο συνέδριο της ΝΔ δεν λειτουργεί αυτόνομα κι αυθύπαρκτα αλλά ως η κατάληξη και το επιστέγασμα των προσυνεδρίων αυτών. Γι' αυτό και δεν θα είναι ένα gala δημοσίων σχέσεων, ούτε μια ευκαιρία για προσωπική προβολή και κομματικές κορώνες. Θα είναι η αποτύπωση και η αξιοποίηση ενός ανοικτού με την κοινωνία διαλόγου, θα είναι μια συνάντηση που θα ξεπερνά τα στενά όρια των παλαιότερων κομματικών εκδηλώσεων, θα είναι μια συνάντηση αλήθειας και προτάσεων, που θα συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργική ανανέωση της ΝΔ.               

Η ίδια η ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, ως της μόνης δύναμης ευθύνης του τόπου, δεν μας αφήνει περιθώρια για τίποτε λιγότερο. Το οφείλουμε στην ιστορία της πατρίδας αλλά και της παράταξής μας να γίνουμε το κόμμα του μέσου Έλληνα, του κάθε Έλληνα που παλεύει για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του, του κάθε πολίτη που νοιάζεται για την Ελλάδα και πιστεύει στην αλήθεια, τις ίσες ευκαιρίες και την κοινή λογική.                

Το 11ο συνέδριο της ΝΔ θα αποτελέσει την ευκαιρία να εκθέσουμε τον θετικό και γόνιμο πολιτικό μας λόγο, απαντώντας υπεύθυνα, εμπεριστατωμένα και με ειλικρίνεια στα ερωτήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες. Το χρωστάμε σε όλους τους Έλληνες να τους δώσουμε και πάλι τον χαμένο τους ορίζοντα, τη θετική ματιά στο μέλλον, ένα μέλλον που μαζί θα έχουμε συνδιαμορφώσει. Γιατί ο καθένας μας από το μετερίζι του μπορεί να βάλει το λιθαράκι του στο αύριο της πατρίδας μας, μπορεί και πρέπει να το κάνει, γιατί θα είναι το αύριο το δικό του και των παιδιών του.               

Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει στον κάθε Έλληνα το πρόσφορο έδαφος για τη συμμετοχή του σ' αυτή την προσπάθεια και το 11ο συνέδριό μας θα είναι μια απτή απόδειξη γι' αυτό.