Την επανεπιβεβαίωση για άλλη μία φορά από αμερικανικής πλευράς τον στρατηγικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η αεροναυτική βάση της Σούδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέσχον οι αμερικανοί υψηλοί συνομιλητές του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, στο πλαίσιο της πολυήμερης επισήμου επισκέψεώς του που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ το διάστημα 13-17 Νοεμβρίου 2017.

Επίσης, η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας συμπεριλαμβάνονταν στην ατζέντα των επίσημων συνομιλιών που είχε ο Έλληνας αρχηγός με τον αμερικανό ομόλογό του και άλλους αξιωματούχους στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτικών Richard Spencer, τον ομόλογό του ναύαρχο John M. Richardson και τον αναπληρωτή διευθυντή της Υπηρεσίας Αμύνης, Ασφάλειας και Συνεργασίας (Defence Security Cooperation Agency) Gregory Kausner.

Το σύνολο των αμερικανών αξιωματούχων εξήραν την σημασία της αεροναυτικής βάσεως στη Σούδα, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και ως «γέφυρα» μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Lockheed Martin στην Ουάσινγκτων, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβαθμίσεως των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Παράλληλα, είχε επαφές με τα στελέχη της ομογένειας Andy και Mike Manatos, ενώ ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του American Hellenic Institute (ΑΗΙ), στην οποία παραβρέθηκα, εκτός του προέδρου του AHI Nick Larigakis, και επιφανείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής της Φλόριντα Gus Bilirakis, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Thomas Miller, o αντικαταστάτης του Πρέσβη της Κύπρου Ανδρέας Νικολαΐδης, η αντιπρόεδρος του Lexington Institute Constance Douris και ο κ.Μητσόπουλος εκ μέρους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο ναύαρχος Τσούνης συναντήθηκε με τους Έλληνες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στρατιωτικής αντιπροσωπείας και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στην Ουάσιγκτον.