Στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm και στην εκπομπή «Δυο λαλούν» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, μίλησε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, με αφορμή και την ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν για την «παράκαμψη» από τη Γερμανία της συνθήκης Σένγκεν.

«Την Παρασκευή έμαθα κι εγώ από το Facebook και από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει, ότι αντιμετωπίζανε περίεργους ελέγχους. Ελέγχους που οδηγούσαν όχι μόνο σε διαφορετικό χώρο αλλά και σε καθυστέρηση μεγάλη στην είσοδο στη χώρα» είπε ο κ. Κύρκος για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Αυτό που λέμε είναι ότι η «αναστολή» της συνθήκης και η δυνατότητα να κάνεις ελέγχους υπάρχει, υπάρχουν τρόποι που το ζητάς, υπάρχουν τρία εξάμηνα που μπορείς να το πάρεις κτλ. αλλά είναι βάση ενός άρθρου του κανονισμού το οποίο λεει ότι πρέπει να έχεις καταθέσει τα πλήρη στοιχεία των γεγονότων τα οποία οδηγούν στην σκέψη ότι υπάρχει μια σοβαρή απειλή. Δηλαδή αυτό το πινγκ πονγκ που υπάρχει μεταξύ ελληνικής και γερμανικής πλευράς, οι Γερμανοί μιλάνε για 1.000 παράτυπους ή παράνομους, εμείς μιλάμε για πολύ μικρότερο αριθμό. Οι μεν λένε οτι καλά κάναμε διότι υπάρχει κίνδυνος, οι δε λένε δεν έχουν περάσει καθόλου άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο, αυτό μπορεί να είναι ένας ενδιαφέρον χαρτοπόλεμος αλλά η Ένωση έχει συγκεκριμένους τρόπους που μπορείς να ζητήσεις αν πιστεύεις οτι η χώρα σου κινδυνεύει πχ πριν από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό μάτς που καμιά φορά υπάρχει έλεγχος περισσότερος, δεν είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει προβλεφθεί, απ’ ότι φαίνεται η Γερμανία δεν ακολούθησε τον σωστό δρόμο. Έτσι μονομερώς να αποφασίσει μια χώρα ότι ειδικά από μια άλλη χώρα της Σένγκεν θα κάνει ελέγχους, είναι παράτυπο».

Ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι σημείωσε στη συνέχεια ότι «υπάρχει ένα πολιτικό ερώτημα»

«Η δικαιολογία είναι οτι φοβούνται τρομοκρατικές επιθέσεις, εμείς είπαμε σε όλα τα χτυπήματα τα τρομοκρατικά στο ευρωπαϊκό έδαφος κανένας από αυτούς που έχει συλληφθεί δεν είχε μπει κατευθείαν από την Ελλάδα» σημείωσε και διερωτήθηκε:

«Άρα ποιος ο λόγος να κάνετε ελέγχους στο αεροδρόμιο που δέχεται τις πτήσεις από το Βενιζέλος όταν κανένας από αυτούς που έχουν συλληφθεί σε όλη την Ευρώπη δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία! Μήπως θέλετε να δώσετε ένα μήνυμα;».

«Η πολιτική μου τοποθέτηση πάνω σε αυτό είναι οτι ντε Μεζιέ, ο υπουργός Εσωτερικων ήθελε να δείξει οτι παίρνει αποφάσεις! Οτι είναι ισχυρός! Έρχονται και Χριστούγεννα, η ευαίσθητη εποχή όπου έγιναν χτυπήματα τρομοκρατικά και θέλησε να καρπωθεί πολιτικά μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε.

«Οφείλει η Κομισιόν να δώσει συνέχεια στο θέμα και να συνεχίσει με τις ελληνικές αρχές αλλά έχουμε κάνει όλη αυτή τη δουλειά δυο χρόνια φτάνει τώρα η υποψία μιας χώρας η οποία μπορεί να έχει και διάφορους λόγους για να ανατραπεί η βασική συνθήκη της Σένγκεν;Δεν μου φαίνεται πολύ σωστό αυτό», τόνισε ο ευρωβουλευτής

Ερωτηθείς πότε περιμένει απάντηση από την Κομισιόν, ο κ. Κύρκος είπε ότι «είναι με τη διαδικασία του επείγοντος και μας λένε τρεις εβδομάδες και βλέπουμε. Αυτό το «και βλέπουμε» είναι ο τρόπος να μην απαντάνε στις ερωτήσεις παρά μόνο όταν βολεύει. Εμείς θα ξαναενοχλήσουμε στις τρεις εβδομάδες ...»