«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο την υπόθεση «Καμμένου -Σαουδικής Αραβίας», που απειλεί τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τρέπεται σε άτακτη υποχώρηση καθώς επιχειρεί με μια μεθοδευμένη προσπάθεια να δώσει ένα τέλος, στην περιβόητη αυτή υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, μετά μάλιστα το μπαράζ αποκαλύψεων και τα έγγραφα που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτά, που περιλαμβάνουν τα πρακτικά της σύσκεψης που είχαν στις 29 Αυγούστου με τους εκπροσώπους του Ριάντ οι Έλληνες αξιωματικοί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Άμυνας, η επίσημη αντιπροσωπεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δηλώνει ξεκάθαρα ότι "δεν γνωρίζει ούτε την ύπαρξη συμφωνίας ούτε τον εν λόγω μεσάζοντα",υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλος - πλην αυτών - εξουσιοδοτημένος για την διαπραγμάτευση με το ΥΕΘΑ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM τόνισε μάλιστα ότι «υπάρχει απόφαση του ΚΥΣΕΑ, με την υπογραφή μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, κάτι που αποδεικνύει ότι τα μέλη γνώριζαν».

Η πρώτη μεθόδευση έχει να κάνει με την αναβολή της συζήτησης της επερώτησης της ΝΔ για τους χειρισμούς του Π.Καμμένου, στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία. που ζήτησε και πέτυχε η κυβέρνηση, που εκλαμβάνεται από την αντιπολίτευση ως ένδειξη του πανικού και ως μία ακόμη προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων.

H αναβολή ζητήθηκε προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να παρίσταται ο ίδιος στη συζήτηση, καθώς αύριο θα απουσιάζει στο Παρίσι.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή, η ημερομηνία της συζήτησης επαναπροσδιορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Διάσκεψη, υπήρξαν αντιρρήσεις από τη ΝΔ, στελέχη της οποίας ανέφεραν ότι έχει αναβληθεί ήδη μια φορά η συγκεκριμένη συζήτηση λόγω τη καταστροφής στη Μάνδρα.

Τη σκυτάλη πήρε λίγες ώρες μετά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που με αφορμή την κατάθεση απορρήτων εγγράφων από τον Ανδρέα Λοβέρδο, στη Βουλή προειδοποίησε ότι θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 146 του Ποινικά Κώδικα περί κατασκοπείας!

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί για παράβαση του άρθρου 146 του ποινικού κώδικα περί δημοσιοποίησης απόρρητων εγγράφων που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών. Ειδικότερα, το Υπουργείο αναφέρει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών. Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ»

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων

ΝΔ: Δεν δεχόμαστε δεύτερη αναβολή της συζήτησης

Μήνυμα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί δεύτερη αναβολή της επερώτησής της για την πώληση του αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία απέστειλε η ΝΔ, μετά την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Βούτση.

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται δεύτερη αναβολή της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή και ζητεί από τον κ. Βούτση να πράξει το καθήκον του, σεβόμενος απολύτως την κοινοβουλευτική διαδικασία. Άλλωστε η αυριανή συζήτηση δεν είναι σε επίπεδο Αρχηγών.

Αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…».