Με μια πρωτόγνωρη διαδικασία, που συνέβη για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, μετατέθηκε για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στη Βουλή για τη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία από τον Πάνο Καμμένο.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέλαβε με «πραξικοπηματικό» τρόπο και κατά παράβαση του κανονισμού να «κλειδώσει» ως απόρρητα τα έγγραφα-φωτιά που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο και να τα αποστείλει στη γ.γ. του πρωθυπουργού, χωρίς να έχουν σ' αυτά πρόσβαση οι βουλευτές. Τον πανικό της κυβέρνησης, ακόμη και τον εκβιασμό, όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, από τον κυβερνητικό εταίρο, μαρτυράει και η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος απειλεί με κάθειρξη 10 ετών όποιον διαρρεύσει τα έγγραφα.  

Το θέμα για την κυβέρνηση λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ, καθώς φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί το βάθος της υπόθεσης και βρίσκεται σε πανικό.

Όπως σημειώνει σήμερα η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», στο ανοίκειο για επίσημο έγγραφο κείμενο, το οποίο έκλεινε με τη φράση «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης για την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου, όπως ανέφερε, να είναι παρών και έτσι να απαντήσει στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ πως αφήνει ακάλυπτο τον Πάνο Καμμένο. Η επιθυμία του πρωθυπουργού έγινε… διαταγή για τον Νίκο Βούτση και, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός δεν δίνει δικαίωμα στον πρωθυπουργό να τροποποιεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο Πρόεδρος της Βουλής συγκάλεσε εκτάκτως τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ζητώντας αναβολή της συνεδρίασης.

«Πρότεινα αναβολή της συνεδρίασης με δύο επιχειρήματα. Πρώτον τη διάθεση και ευαισθησία του ίδιου του πρωθυπουργού να είναι παρών και, δεύτερον, ότι υπήρχε μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές να διανθιστεί η συνεδρίαση με ένα πέπλο συζητήσεων μη σύννομων για απόρρητα έγγραφα» είπε ο κ. Βούτσης, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη μομφή της αντιπολίτευσης για εξυπηρέτηση στο Μαξίμου.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε άμεσα, ζητώντας να μην αναβληθεί η συνεδρίαση, και ακολούθησε από χθες ένας πόλεμος σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.