Με «όπλα» τον καταιγισμό των αποκαλύψεων που δεν σταματούν, η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να δώσει σήμερα Δευτέρα τη μάχη των μαχών στη Βουλή για τη σκοτεινή υπόθεση της πώλησης 300.000 βλημάτων μέσω του μεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου που καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο και είχε στενές διασυνδέσεις με το υπουργείο Άμυνας. «Θα πάμε μέχρι τέλους αυτήν τη δυσώδη υπόθεση, ο κ. Καμμένος πρέπει να δώσει απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα» τόνισε υψηλόβαθμη κομματική πηγή στα parapolitika.gr. Η ΝΔ αναμένει απαντήσεις από τον πρωθυπουργό. «Έδειξε ανοχή ή συνενοχή;» αναρωτήθηκε. «Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει».

Η συζήτηση της επερώτησης που είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ θα υπερβεί τη συνήθη διαδικασία και θα συμπεριλάβει τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών, κάτι που είναι ασυνήθιστο στα κοινοβουλευτικά χρονικά και καταδεικνύει το «πολεμικό» κλίμα που επικρατεί. Αναμένεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ Κυριάκου - Τσίπρα. «Ο πρωθυπουργός, εκεί που πήγαινε να κρυφτεί, σύρθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ στη Βουλή» τόνισε κοινοβουλευτική πηγή της ΝΔ. «Και η απολογία και η στήριξη στον εταίρο του τον εκθέτουν. Είναι όμηρος του Καμμένου για την καρέκλα».

Η Πειραιώς δεν αποκλείει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας εφόσον οι εξηγήσεις που θα δώσει συνεχίσουν να αφήνουν εκτεθειμένο τον ίδιο και τη χώρα. Η υπόθεση της πώλησης πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία μέσω αυτής της σκοτεινής διαδικασίας προκαλεί έντονη ανησυχία ότι ένα μέρος τους μπορεί να φτάσει στον εμφύλιο της Υεμένης ή όπου αλλού, όπως άφησε πρώτος να εννοηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν συγκροτήσει ένα άτυπο μέτωπο κατά των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο μεσάζων έμπορος όπλων Βασίλειος Παπαδόπουλος, αν και καταδικασμένος για λαθρεμπόριο, φέρεται να έκανε ακόμη και... επιθεώρηση, με τις ευλογίες του Π. Καμμένου, στα βλήματα, στις αποθήκες του ελληνικού στρατού όπου φυλάσσονται. Όσο για την εταιρεία του, το 2015 είχε τζίρο κάτω από 2.500 ευρώ και το 2016 μηδέν! Και όμως θα αναλάμβανε να διεκπεραιώσει συμφωνίες με τον υπ. Άμυνας, αξίας δεκάδων εκατομυρίων ευρώ.

Βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι «αν δεν καταθέσουμε τώρα πρόταση μομφής, πότε θα το κάνουμε; Για περιπτώσεις σαν τον Π. Καμμένο υπήρξε η κοινοβουλευτική ρύθμιση της πρότασης μομφής». Θεωρούν ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις του υπουργού Άμυνας θόλωσαν ακόμη περισσότερο αυτή την σκοτεινή υπόθεση. «Εύχομαι να μην πάει φυλακή ο κ. Καμμένος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά».

Είναι η πρώτη φορά που τουλάχιστον τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Ξυδάκης, δημοσίως ζήτησαν να μην προχωρήσει η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, χτυπώντας ηχηρή καμπάνα για τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ θεωρεί ότι το πρώτο πλήγμα ήδη το έχει υποστεί η κυβέρνηση. Αναμένει ν' ακούσει τις εξηγήσεις που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

Γιατί σε διακρατική συμφωνία κυβέρνησης προς κυβέρνηση υπάρχει μεσάζων;

Ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος; Και ποια είναι η σχέση του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο;

Σε ποιες αγοραπωλησίες όπλων έχει εμπλακεί ο κ. Παπαδόπουλος;

Η συμφωνία που έφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή μιλάει για 300.000 βλήματα. Οι Σαουδάραβες φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για 100.000. Τι θα απογίνονταν τα 200.000 βλήματα που περισσεύουν;

Τι ακριβώς έχει γίνει με τα 66 εκατ. ευρώ τα οποία θα έπρεπε να έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία και αυτήν την ώρα αυτό δεν έχει συμβεί;

«Πρέπει να δώσουν απαντήσεις γιατί έσπευσαν να υπογράψουν άρον-άρον στο αεροδρόμιο της Μίκρας μια συμφωνία με έναν καταδικασμένο λαθρέμπορο από το 2011», δήλωσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας.

Σε ό,τι αφορά στον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τα απόρρητα έγγραφα, η Πειραιώς υπενθύμισε ότι ο κ. Κοτζιάς, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια, πέρασε νόμο ώστε οι απόρρητες δαπάνες του υπ. Εξωτερικών, άνω των 25.000 ευρώ, να αποστέλλονται στη Βουλή και οι βουλευτές να ενημερώνονται γι' αυτές.

«Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, τι έχει να κρύψει η κυβέρνηση και δεν θέλει να τις δουν οι βουλευτές;» τόνισαν οι κομματικές πηγές.

Σε νέες αποκαλύψεις για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Το όνομα του μεσάζοντα δεν υπάρχει στο έγγραφο της συμφωνίας», ανέφερε στον ΣΚΑΪ. «Αντίθετα, υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως το υπ. Άμυνας επεδίωκε οπωσδήποτε τη συνεργασία με τον Παπαδόπουλο». Γνωστοποίησε, δε, ότι υπάρχει έγγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ που αναφέρει πως καλό θα είναι για τον κ. Παπαδόπουλο να ζητήσουν προηγουμένως τη γνώμη της ΕΥΠ.


ΝON PAPER


Έχει ενδιαφέρον το χρονικό εμπλοκής του Β. Παπαδόπουλου, όπως το παρουσιάζει non paper της ΝΔ.

Ιούνιος 2016: Ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας διεκδικώντας την αγορά 300.000 βλημάτων 105 χιλ.

Ιούλιος 2016: Τροποποιείται το άρθρο 107 του ν.3978/2011 που διευκολύνει την εκποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου αμυντικού υλικού.

Αύγουστος 2016: Επίσημη συνάντηση Παπαδόπουλου με αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών και αμέσως μετά o Παπαδόπουλος γνωστοποιεί το ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας, την οποία χαρακτηρίζει «πελάτη» του και προσκομίζει ανεπικύρωτη εξουσιοδότηση με ημερομηνία «Μάιος 2016».

Ιανουάριος 2017: Ο Παπαδόπουλος, μετά από άδεια του υπουργείου Άμυνας, επιθεωρεί ελληνικά στρατόπεδα μαζί με τον αδελφό του, συνοδευόμενος δήθεν από τον ΑΚΑΜ της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι, που αποδεικνύεται ότι ήταν άλλο πρόσωπο. Το ίδιο διάστημα ζητά να επιθεωρήσει και άλλα στρατόπεδα για λογαριασμό του Κατάρ. Το ερώτημα είναι με ποιου την άδεια έμπαιναν ως επιθεωρητές στα στρατόπεδά μας οι αδελφοί Παπαδόπουλοι και άγνωστοι αλλοδαποί;

Ιανουάριος 2017: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής και εξουσιοδοτείται ο κ. Καμμένος να υπογράψει διακρατική και μόνο συμφωνία πώλησης των βλημάτων, χωρίς μεσάζοντες. Ο κ. Καμμένος δεν κάνει καμία αναφορά για την ύπαρξη οποιουδήποτε μεσάζοντα ή του κ. Παπαδόπουλου.

Μάρτιος 2017: Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ και εγκρίνει την εισήγηση του κ. Καμμένου περί υπογραφής διακρατικής σύμβασης με μεσάζοντα τον κ. Παπαδόπουλο.

Μάιος 2017: Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ζητά από την πρεσβεία μας στο Ριάντ να οριστεί από τη Σαουδική Αραβία νόμιμος εκπρόσωπος για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.

12 Ιουνίου 2017: Ο πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ, σε απάντηση της επιστολής του υπουργείου Άμυνας, ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι «…Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα του Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία οι συνομιλίες να γίνονται "Government toGovernment"… σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ να επισκεφτούν χώρα μας από 16 έως 18 Ιουλίου τ.ε.».

13 Ιουνίου 2017: Υπογράφεται στο αεροδρόμιο της Μίκρας διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, διά του δήθεν πληρεξουσίου εκπροσώπου του ΒΣΑ κ. Παπαδόπουλου.

14 Ιουνίου 2017: Οι χειριστές αξιωματικοί της υπόθεσης υποβάλλουν Φύλλο Ενημερώσεως Εισηγήσεως από το οποίο είναι σαφές ότι την εντολή για την υπογραφή της σύμβασης με τον κ. Παπαδόπουλο την έχει δώσει ο κ. Καμμένος.

Ιούλιος-Αύγουστος 2017: Το υπουργείο Άμυνας ζητά από τον Παπαδόπουλο να καταβάλει την ανέγκλητη ενέγγυα πίστωση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να υλοποιηθεί η παραλαβή των πυρομαχικών εντός εξαμήνου από την υπογραφή της σύμβασης.

17 Αυγούστου 2017: Η πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ ενημερώνει ότι πολυμελής επιτροπή του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας θα αφιχθεί στη Ελλάδα για έλεγχο των προς πώληση πυρομαχικών (βλήματα 105mm, βόμβες ΜΚ-82 και ΜΚ-83) με πρόγραμμα συναντήσεων πολλών ημερών.

24 Αυγούστου 2017: Το υπουργείο Άμυνας ενημερώνεται από την πρεσβεία μας στο Ριάντ ότι μόνο η εν λόγω αντιπροσωπεία είναι εξουσιοδοτημένη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους και ότι τυχόν άρνηση επισκέψεως των επίσημων εκπροσώπων της Σαουδικής Αραβίας θα άρει το ενδιαφέρον τους.

Πρωί 29 Αυγούστου 2017: Οι δυο αντιπροσωπείες συναντιούνται. Η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι έχει ήδη υπογραφεί διακρατική συμφωνία για 300.000 βλήματα 105mm, από τις 13 Ιουνίου 2017, και η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας απαντά ότι αγνοεί τη συμφωνία του κ. Παπαδόπουλου, ότι είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράψει και ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την αγορά 100.000 βλημάτων, ζητώντας στοιχεία πιστοποιημένων μεταφορέων.

Μεσημέρι 29 Αυγούστου 2017: Ο Παπαδόπουλος καλεί στο τηλέφωνο τον ταξίαρχο Παπαδάκη για να ενημερωθεί για την πορεία της συνάντησης.

Βράδυ 29 Αυγούστου 2017: Ο Παπαδόπουλος καλεί και πάλι τον ταξίαρχο και του επιτίθεται γιατί συνεργάτης του έδωσε στοιχεία πιστοποιημένων μεταφορέων στους Σαουδάραβες.

Πρωί 30 Αυγούστου 2017: Ο κ. Καμμένος καλεί στο γραφείο του τον ταξίαρχο και ζητά τη σύλληψη του παρουσία στρατονόμων και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων. Με τη μεσολάβηση ανώτερων αξιωματικών, τελικά δεν συλλαμβάνεται, αλλά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο ταξίαρχος Παπαδάκης ξηλώνεται από τη θέση του (διευθυντής εξοπλισμών, που είχε αναλάβει τον Απρίλιο του 2017) και μετατίθεται σε θέση «ψυγείο».

Μεσημέρι 30 Αυγούστου 2017: Η αποστολή των Σαουδαράβων αποχωρεί χωρίς την υπογραφή διακρατικής, αφού κατ' εντολή του υπουργού διακόπτεται κάθε επικοινωνία μαζί τους, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί πραγματική διακρατική συμφωνία.

Νοέμβριος 2017: Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκατ. ευρώ λόγω της εμπλοκής Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας.

Νοέμβριος 2017: Διατάσσεται από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση που αναλαμβάνει η Εισαγγελία Διαφθοράς.