Η μακροβιότερη κυβέρνηση των μνημονίων, που εκλέχτηκε υποσχόμενη ότι θα σχίσει τα μνημόνια, και με ένα από τα συνθήματά της που κυριάρχησαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», εγκαινιάζει σήμερα, πιστή στους δανειστές και στις εντολές τους, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση τελικά ενέδωσε σε ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ξεχνώντας εύκολα τις προεκλογικές της υποσχέσεις για άλλη μια φορά, και μπορεί τώρα να μιλάει για αναγκαίο κακό, τότε όμως μιλούσε για τις θυσίες των Ελλήνων, το γονάτισμα στους δανειστές, την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων «από τα κοράκια», μεγαλώνοντας τον στρατό των «κακοπληρωτών» ακόμη και με τα κινήματα «δεν πληρώνω» που υποστήριζε.

Σήμερα 18 ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, αξίας πάνω από 300.000 ευρώ, ωστόσο φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί η κόκκινη γραμμή για την αξία των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να δούμε και ακίνητα μικρότερης αξίας.

Ο κίνδυνος να συμβεί αυτό, και χιλιάδες Έλληνες να χάσουν την περιουσία τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, είναι πολύ κοντά, καθώς στόχος των δανειστών είναι να γίνονται 1.500 πλειστηριασμοί την ημέρα.

Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα εξαντληθούν τα ακίνητα μεγάλης αξίας και θα μπουν στο «καλάθι» και τα σπίτια με αξία μικρότερη από 300.000 ευρώ. Για να ακολουθηθούν οι επιταγές των δανειστών και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς αυτούς, αναγκαστικά θα θιχτούν και ιδιοκτήτες με μικρότερης αξίας ακίνητα, παρότι υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες προκειμένου να προστατευτούν αυτά. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή δεν δεσμεύει τα ξένα fund που θα κληθούν να διαχειριστούν τις περιουσίες των Ελλήνων. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε να αγοραστούν από ξένα fund όχι μόνο τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και τα ενήμερα.