Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλησιάζει, με Αθήνα και Λευκωσία να κάνουν ήδη ενέργειες για τη συζήτηση του θέματος του Κυπριακού μεταξύ του Τούρκου ηγέτη και του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τσίπρα, ο οποίος την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται να έχει εκτενή συζήτηση με τον Ερντογάν για το Κυπριακό.

Η παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα αναμένεται να δείξει και τις προθέσεις του πάνω στο θέμα, με την Αθήνα να προσπαθεί μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση να φέρει μια πρόταση για νέα διάσκεψη που θα βοηθήσει περαιτέρω όλες τις πλευρές στο να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα για το θέμα.

Τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι αυτά στα οποία αναμένεται να σταθεί ο Α. Τσίπρας, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να προτείνει οι δύο χώρες να προχωρήσουν σ' έναν προπαρασκευαστικό διάλογο για το Κυπριακό, κάτι που φέρει σύμφωνη και την Κύπρο.

Εκεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι αυτός που πρέπει να πάρει αποφάσεις είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά την περίπτωση ενός προπαρασκευαστικού διαλόγου σε επίπεδο Ελλάδας - Τουρκίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει υποδομή για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο, τονίζοντας πως από την πλευρά τους είναι έτοιμοι γι' αυτό το ενδεχόμενο.