Ο πρώτος κυβερνητικός φορέας που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ασχολείται με ζητήματα διαχείρισης κρίσεων ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 7ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στα πρότυπα άλλων κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και το Ισραήλ. «Θα είναι ένα συλλογικό κυβερνητικό όργανο υψηλού επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων», αναφέρουν στελέχη της ΝΔ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα λειτουργεί υπό τον πρωθυπουργό και θα είναι επιφορτισμένο με την ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος, τον εντοπισμό κινδύνων και απειλών για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, την εισήγηση προτάσεων πολιτικής στα αρμόδια υπουργεία και την υποστήριξη της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσεων. Σημειώνεται ότι στη δομή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα ενταχθεί και η Μονάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας, με αρμοδιότητα τη χάραξη στρατηγικής για τη δημόσια διπλωματία.

Η Μονάδα θα παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και θα προετοιμάζει τις ενέργειες που θα ενισχύσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Tην υλοποίηση της στρατηγικής για τη δημόσια διπλωματία θα έχει το υπουργείο Εξωτερικών, και συγκεκριμένα οι γραμματείς και σύμβουλοι επικοινωνίας (ή ακόλουθοι Τύπου) που θα υπαχθούν σε αυτό.