Η δύσκολη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκλείσει τα μέλη της οικογένειάς του από κυβερνητικό ή πολιτειακό αξίωμα προκάλεσε αίσθηση και πολλές συζητήσεις - και όχι μόνο στο εσωτερικό της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου, με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να αισθάνεται την «υποχρέωση» να σχολιάσει τη συγκεκριμένη αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά κυρίως την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως ξέρει ότι «αυτό είναι σκληρό και άδικο, ειδικά για την Ντόρα». Εμφανίστηκε ωστόσο αποφασισμένος να τηρήσει τη δέσμευσή του για να στείλει μήνυμα κατά του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας, φαινόμενα που, όπως λένε στην Πειραιώς, έχουν πάρει μεγάλη έκταση επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του προέδρου της ΝΔ είχε ληφθεί εδώ και περίπου έναν μήνα, σε συνάντηση που είχε με την κυρία Μπακογιάννη, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί το παραμικρό. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών στις 5 Νοεμβρίου είχε δηλώσει στο «Βήμα της Κυριακής»: «Τιμήθηκα από τους πολίτες, το κόμμα μου και τους αρχηγούς του με σημαντικά αξιώματα. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν σήμερα να πω ότι στην ιεράρχηση των στόχων μου δεν είναι να ξαναποκτήσω οποιονδήποτε τίτλο».

«Ήταν μια έντιμη απόφαση που ελήφθη σε ουδέτερο χρόνο» σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος τόνισε πως «ο Κ. Μητσοτάκης είναι ειλικρινής και θα γίνει πολύ καλός πρωθυπουργός». «Ήταν δύσκολη η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε πολλούς πολιτικούς της εμβέλειας της Ντόρας Μπακογιάννη» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Με την Ντόρα Μπακογιάννη είμαστε φίλοι 30 χρόνια και η φιλία μας δεν έχει επισκιαστεί από τίποτε. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με την Ντόρα» επεσήμανε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου» από τον Γιώργο Ευθυμίου, 5/12/2017