Κάλεσμα στην αλβανική γλώσσα για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη απευθύνει ο ISIS, επιχειρώντας να παροτρύνει τους Αλβανούς υποστηρικτές της οργάνωσης να αναλάβουν δράση.

«Έχετε αρκετό χρόνο να πάρετε ένα αυτοκίνητο για να πατήσετε τα πλήθη ή να αγοράσετε ένα μαχαίρι για να μαχαιρώσετε ή να γεμίσετε το τουφέκι σας με σφαίρες. Και εάν αυτά δεν είναι αποδεκτά από την ψυχή σας, αναμειχθείτε με το πλήθος και φωνάξτε "Ο Αλλάχ είναι Μεγάλος"», είναι το μήνυμα που αναφέρει το «πρακτορείο ειδήσεων» του ISIS (πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο), στο πλαίσιο του γενικού συνθήματος προς τους ισλαμιστές τρομοκράτες να «ματώσουν» τα Χριστούγεννα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο κυρίως, την Αλβανία, ακόμα και από τα Σκόπια, έχουν ενταχθεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης πολεμώντας στο Ιράκ και τη Συρία και πολλοί εξ αυτών έχουν επιστρέψει εμπειροπόλεμοι αναμένοντας ευκαιρία, όπως και άλλοι τζιχαντιστές, να μεταφέρουν τον πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθερίας του Τύπου», αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, βάσει των στοιχείων που διαθέτουν από τις υπηρεσίες τους, εκφράζουν ανησυχία ότι η «μαύρη τρύπα» ασφαλείας που υπάρχει στα δυτικά Βαλκάνια, σε περιοχές όπως η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, λόγω της διασύνδεσης του οργανωμένου εγκλήματος με την ισλαμική τρομοκρατία, η οποία χρηματοδοτείται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και άλλες δραστηριότητές του, μπορεί να μεταφέρει την απειλή στην «αυλή» τους.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους πιο στυγερούς δολοφόνους του ISIS, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλά βίντεο με αποκεφαλισμούς, ο Κοσοβάρος Λαβντρίμ Μουχατζέρι, γνωστός ως «Αμπού Αμπντουλάχ αλ Κοσόβα», είχε απειλήσει ότι θα πνίξει τα Βαλκάνια στο αίμα, πριν εκτελεστεί από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις στη Συρία.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Λ. Καλαρρύτη, 6/12/2017