Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το πόσο καλά προετοιμασμένη είναι για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η αντιπολίτευση γενικά, μετά τις «βόμβες» για τη Συνθήκη της Λωζάνης.  

Οι έντονες αντιδράσεις μετά τη συνέντευξη-πρόκληση του Τούρκου προέδρου, όπου έθεσε ξανά το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, είναι έντονες από το πρωί, με την αντιπολίτευση στο σύνολό της κάνει επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση που εμφανίστηκε απροετοίμαστη τόσο απέναντι στις «βόμβες» του Ταγίπ Ερντογάν όσο και απέναντι στο θέμα της προετοιμασίας για την επίσκεψή του σε διπλωματικό επίπεδο.

«Κακώς έρχεται τώρα στη χώρα μας» εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τεράστια εθνική και διπλωματική ήττα, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν.

Λίγο νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με ανακοίνωσή του έθεσε θέμα κακής προετοιμασίας από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.    

Φώφη Γεννηματά: Έντονο αρνητικό προμήνυμα

Οξύτατα αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, μία μέρα πριν επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι «οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών». 

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».     

Μαυρωτάς: Προσπαθεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες

 Τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σχολίασε ο γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε κάποιες θέσεις που κατά καιρούς έχει προβάλει, όπως η επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά και το θέμα των 8 αξιωματικών, ένα θέμα της ελληνικής δικαιοσύνης που είναι ανεξάρτητη από την πολιτική εξουσία και κρίνει με βάση νομικά και όχι πολιτικά δεδομένα, όπως πρέπει να γίνεται στα ευνομούμενα κράτη», ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς.  

«Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν, παραμονή της επίσκεψής του στη χώρα μας, προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιες γκρίζες ζώνες, ώστε να έχει κάτι να "παζαρέψει", μια τακτική που δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού και πρόσθεσε «εξάλλου, πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι επισκέψεις τέτοιου τύπου είναι εποικοδομητικές για όλους, όταν κινούνται στο πεδίο των συνεργασιών και όχι των αμφισβητήσεων…».