Λιτό και χωρίς κρασί το χθεσινοβραδινό δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα κυρίως πιάτα είχαν σφυρίδα, γαρίδες με εσπεριδοειδή και χόρτα με σελινόριζα, ενώ στον κατάλογο δεν υπήρξε γλυκό.  

Η ελληνική πλευρά, πέραν των υπουργών, ορισμένων διπλωματών, της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη και του προέδρου της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος   Κωνσταντίνου Μίχαλου, δεν εκπροσωπήθηκε σε κανένα άλλο επίπεδο, ενώ η τουρκική ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία επιφανών Τούρκων  επιχειρηματιών τους οποίους ο Ερντογάν συνήθιζε κατά το παρελθόν να παίρνει μαζί του και τούτο για τους γνωρίζοντες αποτελεί ένδειξη των πολύ κακών σχέσεων  που υπάρχουν πλέον μεταξύ της ελίτ και του «σουλτάνου» στη γείτονα. 

Για παράδειγμα, αυτήν τη φορά δεν συμμετείχε στην αποστολή ούτε ο Ριφάτ Χιρσακίογλου, ο αντίστοιχος πρόεδρος τουπανίσχυρου επιμελητηριακού θεσμού της γείτονα. Το κακό κλίμα που επικρατούσε από το πρωί φάνηκε και στη βραδινή  ατμόσφαιρα της αίθουσας δεξιώσεων. 

Εισερχόμενος στον χώρο, ο κ. Ερντογάν, και συνοδευόμενος από τον κ. Παυλόπουλο, χαιρετήθηκε τυπικά με ελάχιστους και στάθηκε μόνον για ένα λεπτό (σ.σ. πολύς  χρόνος) ενώπιον του κ. Βαρδινογιάννη, για τον οποίο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Ακολούθως συνομίλησε με τον πανταχού παρόντα Πέτρο Μολυβιάτη, τον οποίο γνωρίζει από παλιά (σ.σ. ποιος δεν τον γνωρίζει, άλλωστε) και τον ρώτησε για την κατάσταση της υγείας του. Ομοίως ψυχρή ήταν η ατμόσφαιρα και μεταξύ των  Ελλήνων πολιτικών.

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και ο κ. Τσίπρας βρήκε παρέα στο πρόσωπο του Ν. Βούτση καθώς παραδίπλα κάθονταν η Μαρέβα Γραμπόφσκι, η οποία δεν ήθελε καν να του απευθύνει τον λόγο, ένεκα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, αφού το πρωθυπουργικό επιτελείο την έχει στοχοποιήσει. Όσον, δε, για τα κυβερνητικά στελέχη του κ. Τσίπρα, βρήκαν την ευκαιρία να στήσουν πηγαδάκια μεταξύ τους, αδιαφορώντας παντελώς για τους Τούρκους επιτελείς (σ.σ. αμοιβαίο ήταν αυτό).  

Εξαίρεση αποτέλεσε ο υφ. Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης ο οποίος προσπαθούσε να κρατήσει «ζεστούς» τους φιλοξενούμενους, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.   Κι ενώ το πρωί στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων, κατά την υποδοχή Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, οι Έλληνες κέρδισαν τις εντυπώσεις με τους τσολιάδες να τραγουδούν το «Σε γνωρίζω από την όψη του σπαθιού την τρομερή» μπροστά στον «σουλτάνο», το βράδυ το σκηνικό άλλαξε. Οι Τούρκοι προσκεκλημένοι στο δείπνο  ομοθύμως τραγουδούσαν τον δικό τους ύμνο, ενώ, όταν ακούστηκε ο δικός μας, οι Έλληνες δεν έβγαλαν τσιμουδιά, πλην ενός διπλωμάτη του κ. Παυλόπουλου.