Στα μάτια της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων η πολιτική έχει, δυστυχώς, ταυτιστεί με τη συναλλαγή, με την εκλογική πελατεία, με το «ρουσφέτι». Η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως μάθημα για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης πολιτικής και κοινωνίας, αλλά απ’ό,τι φαίνεται νικητής μέσα στην κρίση υπήρξε η επένδυση στο λαικισμό, στις θεωρίες συνωμοσίας και στις εύκολες λύσεις.

Η νέα γενιά, η οποία έχει την ατυχία να αποτελεί πλέον τη «γενιά της κρίσης» και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της εντός της χώρας, θα πρέπει να έχει σημαίνοντα ρόλο στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της πατρίδας μας. Όχι για λόγους συμβολικούς, όπως σε κάθε εποχή θα φάνταζε λογικό, αλλά για λόγους ουσιώδους πολιτικής εκπροσώπησης. Υπάρχει, με άλλες λέξεις, σοβαρή πολιτική ανάγκη εκπροσώπησης της «γενιάς της κρίσης» στον πολιτικό διάλογο.

Η γενιά αυτή που παρέμεινε στην Ελλάδα με πληθώρα προσόντων, η γενιά που βλέπει τους φίλους και τους συγγενείς της να μεταναστεύουν εκτός των τειχών για ένα καλύτερο αύριο, η γενιά η οποία είναι το θύμα των πολιτικών δανεισμού στις πλάτες της, της επιβράβευσης του λαικισμού σε κάθε του έκφανση, της θεσμικής αποδιοργάνωσης αναξιοπιστίας, οφείλει να έχει ενεργό ρόλο στη συνδιαμόρφωση της μετά-μνημονιακής Ελλάδας. Όχι υπό τη μορφή «χειροκροτητή», όχι υπό τη μορφή «τελευταίου τροχού της άμαξας», όχι υπό τη μορφή «συμπαθούς νεανία», αλλά υπό τη μορφή πρωταγωνιστή. Η πατρίδα μας έχει πληθώρα νέων ανθρώπων, με προσόντα, με κοινωνική αναφορά, με πολιτικό όραμα που μπορούν να «τραβήξουν το κάρο» και οι οποίοι δεν βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα, αλλά ως δίοδο προσφοράς σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική εμπλοκή και δραστηριότητα είναι η δύσκολη λύση, ενώ η εκ του ασφαλούς κριτική και απαξίωση είναι η εύκολη και η ανώδυνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει με την μέχρι τώρα προσπάθειά του ότι εμπιστεύεται τη νέα γενιά και είναι διατεθειμένος να της δώσει το ρόλο που της αξίζει για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας για την χώρα μας.

Η ανανέωση σε συνθήκες αξιοκρατίας αποτελεί ένα εχέγγυο επιτυχίας για τις προσπάθειες της παράταξης.
Η νέα γενιά θα προσεγγίσει την πολιτική πιστεύοντας σε ιδέες, σε οράματα, στη δυνατότητα ύπαρξης ελευθερίας ανέλιξης, στην αξιοκρατία, στην πίστη στις αρχές της πατρίδας που τόσα έχει υποφέρει από εθνομηδενιστικές απόψεις που παραπέμπουν σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Η Πολιτική δίχως ιδεολογική αναφορά και οράματα δύσκολα θα αποδειχθεί ελκυστική στους νέους ανθρώπους που με μεγάλη δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, πολλώ μάλλον σκέφτονται την δημιουργία οικογένειας σε μια χώρα που προσπαθεί να αποδεχθεί την πραγματικότητα.

Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην πατρίδα μας να είμαστε παρόντες στην προσπάθεια για εθνική ανασυγκρότηση, για τη δημιουργία μιας κανονικής χώρας, για την περιθωριοποίηση των πολιτικών της ήσσονης προσπάθειας και της εξίσωσης προς τα κάτω.