Νέα δεδοµένα δηµιουργεί στο εσωτερικό της Ν∆ και δη στα υψηλά κλιµάκια η δήλωση του προέδρου του κόµµατος Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κανένα µέλος της οικογένειάς του «δεν θα είναι στο υπουργικό συµβούλιο ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωµα».

«Είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα, που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αµφισβητεί τις ικανότητές της», ανέφερε εξηγώντας την απόφασή του ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Όταν ο πρόεδρος της Ν∆ «κόβει» την αδελφή του, πρώην υπουργό, η οποία εκλέγεται βουλευτής από το 1989 και διαθέτει ένα τέτοιο πολιτικό εκτόπισµα, είναι πασιφανές ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει όχι µόνο σε «καρατοµήσεις» γόνων που προσδοκούν να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της Ν∆ αλλά και σε ευρύτερες ανατροπές εκ βάθρων. Το µήνυµά του έχει πολλαπλούς αποδέκτες.

∆ύσκολα θα υπάρξουν στελέχη που θα επιχειρήσουν να ορθώσουν ανάστηµα και να έχουν διεκδικήσεις και απαιτήσεις από τον αρχηγό. Η παραπάνω τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ντ. Μπακογιάνη είναι λογικό να δηµιουργεί ερωτηµατικά όσον αφορά τη συµµετοχή σε µια µελλοντική κυβέρνηση της Ν∆ του συνόλου των σηµερινών τοµεαρχών και πρώην κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από πολιτικές οικογένειες.

Ωστόσο, όπως διαµηνύει η Πειραιώς, άπαντες θα αξιολογηθούν για τα πεπραγµένα τους και όχι για το όνοµά τους. Πέραν των γόνων, δεν είναι δεδοµένη η επανυπουργοποίηση όλων των υπουργών της κυβέρνησης Σαµαρά.

Ο πρόεδρος της Ν∆ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα βάλει στην κυβέρνηση τους καλύτερους, θα την ενισχύσει µε τεχνοκράτες και πιθανόν µε πρόσωπα κύρους εκτός κόµµατος, πιθανόν προερχόµενα από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Πολιτευτές, κοµµατάρχες, φίλοι και συγγενείς που συγκροτούσαν τον στρατό των «ηµετέρων» δεν φαίνεται ότι θα έχουν τύχη στις αλλαγές που θα κάνει µια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως διαµηνύουν συνεργάτες του. Η αξιοκρατία και τα πτυχία θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο.  

ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ

Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, πολλά σενάρια συζητήθηκαν για τους Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά. Πολλοί αναρωτήθηκαν εάν τώρα «χτυπάει η καµπάνα» γι' αυτούς και αν θα τους ζητήσει µε δική τους πρωτοβουλία να αποσυρθούν από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Η Πειραιώς τα διαψεύδει όλα αυτά µετά βδελυγµίας. Ακόµη και αν ο Κ. Καραµανλής προταθεί από τη Ν∆ για Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας το 2020, δεν πρόκειται να του ζητηθεί να µην κατεβεί στην αγαπηµένη του εκλογική περιφέρεια, που είναι η Α’ Θεσσαλονίκης, µε το σκεπτικό ότι οι Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος έγιναν Πρόεδροι της ∆ηµοκρατίας χωρίς να είναι βουλευτές. Η απάντηση είναι ότι υπάρχει και η περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραµανλή, που µεταπήδησε στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας από την πρωθυπουργία, το 1981.

Παλιότερα υπήρξαν κορυφαία στελέχη της Πειραιώς που διακινούσαν το σενάριο µετακόµισης του πρώην πρωθυπουργού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έπεσε και αυτό στο κενό. Πιθανόν να γινόταν εν αγνοία του Κυρ. Μητσοτάκη. Σήµερα, µε τα εσωκοµµατικά προβλήµατα που συνεχίζουν να υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, θεωρείται απολύτως αναγκαίο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κ. Καραµανλής. Τις σχετικές διαβεβαιώσεις φέρεται να του έδωσε ο πρόεδρος της Ν∆ στην έκτακτη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν ενδιαφέρει ούτε τον Αντώνη Σαµαρά.

Είναι στενά δεµένος µε την εκλογική του περιφέρεια, τη Μεσσηνία, όπου και θα ξαναείναι υποψήφιος. Λόγω των σχέσεων που συνεχίζει να διατηρεί µε το κέντρο αποφάσεων των Βρυξελλών -είναι και στο διοικητικό συµβούλιο του think tank Martens, του ΕΛΚ-, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας ρόλος µε ευρωπαϊκή διάσταση, που θα ενδιέφερε και τον ίδιο. Μέχρι τότε θα είναι ενεργός στην εσωτερική πολιτική σκηνή, µε προτεραιότητα την προάσπιση της κυβέρνησής του. Μάλιστα, σε µια κίνηση ενίσχυσης της ενότητας ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ για να είναι παρών στο επικείµενο συνέδριο της Ν∆.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017