Μπορεί ο Αϊνστάιν να μην είπε ποτέ την περίφημη φράση που του αποδίδεται και η οποία διακινείται εσχάτως σε μεγάλο βαθμό (χάρη κυρίως στο διαδίκτυο) ότι «ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα», ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι η φράση αυτή περιέχει μια μεγάλη αλήθεια.

Θα ήταν πράγματι, λοιπόν, παράνοια, ύστερα από τη βαθιά κρίση των τελευταίων 7-8 χρόνων, να συνεχίσουμε όλοι με το ίδιο modus vivendi και με το ίδιο modus operandi και να περιμένουμε να βγούμε από το τέλμα νομοτελειακά.

Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές, ουσιαστικές βέβαια και όχι σαν αυτές στα λόγια της κυβέρνησης των Τσίπρα - Καμμένου, που ουσιαστικά πολιτεύονται με ό,τι πιο παλιό και φθαρμένο υπάρχει.

Και οι πραγματικές αλλαγές ξεκινούν από τα μικρά για να καταλήξουν στα μεγάλα, ξεκινούν πάνω από όλα από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Αυτό ακριβώς εφαρμόζουμε, ήδη, στη Νέα Δημοκρατία, αλλάζοντας πρώτα τους εαυτούς μας, τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος, ώστε αυτό να καταστεί πιο σύγχρονο, κοντά στις ανάγκες της νέας εποχής. Και αυτό ακριβώς είναι το νόημα των προσυνεδρίων μας (επτά συνολικά) που θα οδηγήσουν στο 11ο Συνέδριο του κόμματος. Επιλέξαμε συνειδητά στα προσυνέδριά μας να αφήσουμε πίσω το μοντέλο του πολιτικού «αυθεντία» που αγορεύει, κηρύσσοντας την «αλήθεια».

Επιλέξαμε συνειδητά σε αυτά να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο γνήσιου διαλόγου με την κοινωνία και τους φορείς της, ώστε μέσα από την όλη διαδικασία και το κόμμα να μεταρρυθμιστεί και παράλληλα να βαδίσει από κοινού με τους πολίτες προς τη μεταρρύθμιση της κοινωνίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. Δεν ισχυριζόμαστε, όμως, ότι διαθέτουμε το αλάθητο και τη μοναδική αλήθεια. Τα προσυνέδριά μας αποδεικνύουν ότι θέλουμε οι πολίτες να είναι συνδιαμορφωτές του σχεδίου μας για την Ελλάδα.

Για αυτό και η θεματολογία κάθε προσυνεδρίου συνδέεται με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ώστε μέσα από τη συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα να αναδειχθούν οι πολιτικές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση αυτών των ομάδων.

Μέχρι τώρα είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τις εισηγήσεις από 86 ομιλητές, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής. Συγχρόνως, η συμμετοχή των πολιτών στα ερωτηματολόγια που «τρέχουμε» πριν από κάθε προσυνέδριο είναι πολύ ενθαρρυντική. Κατά μέσο όρο 15.000 συμπολίτες μας καταγράφουν τις απόψεις τους σε κάθε ερωτηματολόγιο!

Ουσιαστικά, η Νέα Δημοκρατία καθιερώνει έναν διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με την ελληνική κοινωνία, επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ζωντανή και ειλικρινή σχέση και αλληλεπίδραση με τους πολίτες. Ο κόσμος αλλάζει, δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι.