Στο 2018 παραπέμπει τώρα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το σχέδιο για ψήφιση μέσω τροπολογιών πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων «παγώνει».

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 FM, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα υποστηρίζοντας ότι θα έρθουν στη Βουλή είτε στις 4 είτε στις 8 Ιανουαρίου στις επιτροπές της Βουλής και θα ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου ενόψει του Eurogroup που θα γίνει στις 20 του ίδιου μηνός.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο, ο μέχρι τώρα προγραμματισμός αναφέρεται σε κανονική και όχι σε κατεπείγουσα διαδικασία, κάτι που πολιτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει εικόνα ομαλότητας και να μη δραματοποιήσει τη διαδικασία.

Είναι κοινή παραδοχή άλλωστε ότι το μεγάλο βάρος πέφτει από τώρα στην τέταρτη αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση επί της οποίας θα αρχίσει αμέσως μετά.

Όσον αφορά την τρίτη αξιολόγηση και το «φλέγον» ζήτημα των απεργιών, οι κυβερνητικοί βουλευτές δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να πιουν το πικρό ποτήρι της ψήφισης μιας ρύθμισης η οποία στο παρελθόν αποτελούσε «κόκκινο πανί».

Η φράση του Ν. Βούτση ήταν χαρακτηριστική: «Αν δεν είναι δυνατόν, και απ' ό,τι φαίνεται προσώρας δεν είναι, έτι περαιτέρω να βελτιωθεί αυτή η διάταξη, στην παρούσα κατάσταση είναι ένα από αυτά που θα πούμε πως είναι ζήτημα κάποιων οδυνηρών διαδικασιών» είπε.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γ. Λυκουρέντζο, 12/12/2017