Πλειοδοσία προκλητικότητας αλλά και γελοιότητας εξελίσσεται στην Τουρκία στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων δεν συνιστά σοβαρό ζήτημα και απειλή.

Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λειτουργώντας και με όρους εσωτερικής κατανάλωσης, απηύθυνε ερώτηση στον Ερντογάν γιατί κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας δεν… «ζήτησε πίσω» 18 νησιά.

«Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπε τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάνη;» ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πάντως δεν είναι ο πρώτος που επισημαίνει στον Ερντογάν ότι ανοίγοντας θέμα Λωζάνης ανοίγει και θέμα τουρκικών συνόρων.

Τη σκυτάλη των προκλήσεων κατά της Ελλάδας πήρε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος απαντώντας στον Κιλιτσντάρογλου είπε ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν γκρίζες ζώνες» και ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα.

«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Υπάρχει ένα "γκρίζο καθεστώς" όσον αφορά 132 βραχονησίδες (…). Γι' αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μη ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάνης στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, στους «ομοεθνείς μας», όπως χαρακτηριστικά είπε, συνεχίζοντας τη ρητορική Ερντογάν.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 13/12/2017