Τον δρόμο για την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές από πολίτες και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω συμπράξεων ανοίγει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο λόγος για τις «Ενεργειακές Κοινότητες» (ΕΚΟΙΝ), που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμη και οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας, ή οι δήμοι με μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και με επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ρεύματος, της τηλεθέρμανσης, καθώς και για να διεκδικήσουν και προγράμματα ενίσχυσης ενεργειακής απόδοσης.

Το υπουργείο έδωσε ορισμένα παραδείγματα δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενός θεσμού που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μια Ενεργειακή Κοινότητα προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή και μια ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε κάποια άλλη περιοχή και εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.

Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες - μέλη της ΕΚΟΙΝ θα λαμβάνουν μειωμένο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μια Ενεργειακή Κοινότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της πολυκατοικίας.

Τρεις Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης συστήνουν μια Ενεργειακή Κοινότητα προκειμένου να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή και μία ανεμογεννήτρια και να εφαρμόσουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τις καταναλώσεις τους και καταναλώσεις ευάλωτων πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Χρήστο Κολώνα