Την επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των δικαστών πήρε επάνω του ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης που έδωσε στην ΕΡΤ3. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών, είπε ο πρωθυπουργός ότι «όταν επιχειρούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα να μην ελέγχονται, όπως άλλοι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ αγανακτώ και οφείλω να εκφράζω αυτήν τη δυσαρέσκεια. Όταν βλέπω αποφάσεις που είναι μακριά από το περί δικαίου αίσθημα, έχω δικαίωμα και εγώ σαν πολίτης να αντιδρώ».  

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμα ότι «Έχω τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού». Εντωμεταξύ σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα συζητήσει το προσφυγικό στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.  

Το έγγραφο του Ντόναλντ Τουσκ προς τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. σήμανε «συναγερμό» στο Μαξίμου, καθώς χαρακτήριζε το σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων εξαιρετικά διχαστικό και αναποτελεσματικό.  

Παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την αποκάλυψη της επιστολής του αναγκάστηκε να ανασκευάσει τα όσα είπε, δεν έπεισε κανέναν. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε άστοχη, άκαιρη και άσκοπη την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Δεν θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας τα συμπεράσματα της Συνόδου να περιέχουν φράση που θα παραπέμπει σε μη ισότιμη κατανομή σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας  ότι πρόκειται για μία πρόταση η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.  

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αύριο το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει μέρος στη συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Μπόικο Μπορίσοφ. Εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν και θα αναδείξει την ευρωτουρκική πτυχή των ζητημάτων της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και της συνεργασίας στο προσφυγικό με την Τουρκία.