Μετάνιωσε για τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ λίγο πριν την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας την Πέμπτη στα μέλη της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Ερντογάν ομολόγησε σε μέλη της ελληνικής κυβέρνησης πως ήταν λάθος η συνέντευξη που επέλεξε να δώσει στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Νίκος Κοτζιάς, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε συμφωνήσει να δώσει συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά εν τέλει άλλαξε γνώμη και προτίμησε τον ΣΚΑΪ. Αιτία, σύμφωνα με τον υπουργό, η παρέμβαση του Τούρκου επιχειρηματία και καναλάρχη Ατζούν, ο οποίος συνεργάζεται με τον ΣΚΑΪ λόγω του Survivor και άλλων εκπομπών.

Για το επεισόδιο Ερντογάν-Αμανατίδη

Ο Νίκος Κοτζιάς προσπάθησε με την ομιλία του να «αποθεώσει» την κυβέρνηση για την επίσκεψη Ερντογάν.

Σχολίασε μάλιστα με θετικό τρόπο και το επεισόδιο μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή, όπου ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο μειονοτικό σχολείο παρόλο που αυτό δεν είχε συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά.

«Το 2004 ο Ερντογάν έκανε τέσσερις ομιλίες που δεν είχαν συμφωνηθεί στη Θράκη. Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση τον έβαλε να εφαρμόσει το πρόγραμμα στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια που η Θράκη έγινε φύλλο και φτερό» τόνισε χαρακτηριστικά από τη Βουλή ο Νίκος Κοτζιάς, εξαπολύοντας επίθεση σε ΜΜΕ που έκαναν λόγο για επίσκεψη-φιάσκο.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που συνολικά έχει αναβαθμίσει τη χώρα» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι ο Ερντογάν υποχώρησε στα όσα έλεγε στην κυβέρνηση σε σύγκριση με όσα είχε προαναγγείλει στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Υπήρξε μια μετακίνηση, δεν λέω σεισμική, ανάμεσα στις απόψεις που εξέφρασε πριν έρθει και σε αυτά που είπε έπειτα από δύο ημέρες στην Ελλάδα» ήταν τα λόγια του Νίκου Κοτζιά στη Βουλή.