Σε επιβεβαίωση των όσων δήλωσε ο υπουργός Παιδείας για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του μουφτή στη Δυτική Θράκη, προχώρησε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αρνήθηκε - δεν θα μπορούσε άλλωστε να το παραδεχθεί - ότι συζήτηση για την εκλογή μουφτή ξεκίνησε μετά το ζήτημα που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ ερωτηθείς για το θέμα που έθιξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόβλου, ο πρωθυπουργός δήλωσε τι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τη σχετική συζήτηση στο εσωτερικό της και «δεν αφορά τον Τούρκο πρόεδρο».

«Η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους πολίτες μουσουλμανικής πίστης και να καταλήξει το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη νομοθέτηση. Δεν αφορά αυτό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός,

«Η συζήτηση αφορά το πως μπορούμε να αμβλύνουμε αντιθέσεις και αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που αυτούς που αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η πολιτεία , δεν θα τους αμφισβητεί μέρος της μειονότητας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, σχετικά με το θέμα της εκλογής μουφτή στη Θράκη, φαίνεται πώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει διάσταση απόψεων.

Με δηλώσεις του σε διπλωματικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς «άδειασε» ουσιαστικά τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

«Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Σημειώνεται ότι το θέμα άνοιξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καμμένος, κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις, σε κοινοβουλευτικό συντάκτη της Βουλής, τις χαρακτήρισε επικίνδυνες και αντιεθνικές, προσθέτοντας ότι προκαλεί πάρα πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας φαίνεται να υιοθετεί πλήρως τη ρητορική Ερντογάν στο συγκεκριμένο ζήτημα.