Τα ειδικά προβλήµατα που κρατούν δηµοσκοπικά χαµηλά τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες περιοχές αναµένεται να επιχειρήσει να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς, όπως φαίνεται, αυτά επηρεάζουν σοβαρά τις τοπικές κοινωνίες.

Προσφυγικό, πώληση των λιγνιτικών µονάδων της ∆ΕΗ και αποκατάσταση των ζηµιών στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές αναµένεται να βρεθούν στην πρώτη γραµµή της κυβερνητικής ατζέντας το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα. Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας του προσφυγικού έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, γεγονός που αναγνωρίζει και η ίδια η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίµου κατανοούν τα σοβαρά προβλήµατα που υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι χρεώνουν σε ορισµένους δήµαρχους πολιτική εκµετάλλευση του θέµατος. Αυτό που προτάσσουν από την κυβέρνηση ως απάντηση είναι το ότι ήδη έχει ξεκινήσει η µετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα.

 

Εάν λοιπόν αποφορτιστούν τα νησιά και η Τουρκία σταµατήσει να «στέλνει» πρόσφυγες προς τα ελληνικά παράλια, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά.  

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ

Σηµαντικό για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι και το θέµα του µειωµένου ΦΠΑ, καθώς οι εκπρόσωποι των «θεσµών» εµφανίζονται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο. Έτσι, στο Μαξίµου αναζητούνται αντισταθµιστικά, που θα δοθούν είτε µε µορφή επιδόµατος είτε µε φορολογικές διευκολύνσεις. Το δεύτερο µεγάλο θέµα που απασχολεί τις κοινωνίες της Κοζάνης και της Αρκαδίας είναι η πώληση των λιγνιτικών µονάδων.

Οι δύο αυτές περιοχές ζουν αποκλειστικά από τις εγκαταστάσεις της ∆ΕΗ. Γι' αυτό άλλωστε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους νοµούς έχουν συστρατευθεί µε τους εργαζοµένους, πιέζοντας την κυβέρνηση για κάποια άλλη λύση ή για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το τρίτο και επίσης πολύ σοβαρό θέµα έχει να κάνει µε το Υπόλοιπο Αττικής και την περιοχή της Μάνδρας, καθώς εκεί σηµειώθηκαν οι πιο σοβαρές ζηµιές από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Στην πραγµατικότητα, εκεί, πέρα από την αποκατάσταση των ζηµιών και των περιουσιών των ανθρώπων, θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα και τα αντιπληµµυρικά έργα, τα οποία εκκρεµούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από την κακοκαιρία έχουν πληγεί, ωστόσο, και άλλες περιοχές, όπως η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά και η Αιτωλοακαρνανία, όπου θα πρέπει αµέσως να δοθούν αποζηµιώσεις, προκειµένου να αλλάξει το αρνητικό κλίµα για την κυβέρνηση.