Μήνυμα ενότητας χωρίς ομαδοποιήσεις έστειλε το 11ο Τακτικό Συνέδριο Θέσεων της ΝΔ, σε μια κρίσιμη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το κόμμα σε «απόλυτη εκλογική ετοιμότητα». Η Πειραιώς θεωρεί ότι το 2018 θα είναι έτος «εκλογικής ανατροπής».

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια που συζητά. Το πρώτο, η κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες στα τέλη της άνοιξης, πριν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και αποκαλυφθεί ότι καθαρή έξοδος στις αγορές δεν υπάρχει. Το δεύτερο σενάριο δείχνει το φθινόπωρο, προτού η κυβέρνηση Τσίπρα πιει το «πικρό ποτήρι» να εφαρμόσει από το 2019 τις νέες περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ που ήδη ψήφισε.

«Η μόνη καθαρή έξοδος είναι η έξοδός σας από την εξουσία, με τη βροντερή ετυμηγορία του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018, την Τρίτη. «Είστε ψεύτες, δεν έχετε λύσεις. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχέδιο» ήταν η κεντρική αναφορά του.

Πολιτική σταθερότητα

Η επόμενη μέρα των εκλογών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκροτήσει μια σταθερή κυβέρνηση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Το διακύβευμα είναι η πολιτική σταθερότητα, η οποία υπερβαίνει τα κομματικά τείχη και αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Εάν η Βουλή είναι πεντακομματική, η αυτοδυναμία μπορεί να εξασφαλιστεί και με ένα ποσοστό πέριξ του 34%. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης ποντάρει σε ευρύτερες συνεργασίες. Στο συνέδριο έκανε άνοιγμα στη Φώφη Γεννηματά και στον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Η εθνική ανάγκη της αντιμετώπισης της κρίσης μάς έφερε δίπλα-δίπλα, συμμάχους», είπε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλει στη νέα πολιτική πραγματικότητα που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δυσδιάκριτες» τις διαφορές ΝΔ - Ποταμιού.

Η Πειραιώς στα θετικά του συνεδρίου κατέγραψε το ένθερμο άνοιγμα του εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων Μάριου Γεωργιάδη, παρά το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά το κόμμα του, με ανακοίνωση, επιχείρησε να βάλει φρένο στα σενάρια συνεργασίας. «Η ΝΔ καλλιεργεί έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου», τόνισαν κομματικές πηγές. «Αντίθετα, ο Αλ. Τσίπρας όσο ένιωθε ισχυρός περιφρονούσε τους πάντες -πλην των αγαπημένων του ΑΝΕΛ- και πολιτευόταν διχαστικά με συνθήματα του τύπου "ή εμείς ή αυτοί", "τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν"», συνέχισαν. «Τώρα που πέφτει θυμήθηκε τις συνεργασίες, ψάχνοντας απελπισμένα σωσίβιο σωτηρίας».

«Μας έριξαν»

Η Πειραιώς είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ιστορία της και ταυτόχρονα να πλήξει το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «αριβίστα».

Στη στρατηγική αυτή εντάσσεται η σκληρή απάντηση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο της Bουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος υποστήριξε ότι το 2014 τον έριξαν οι ίδιοι οι δανειστές οι οποίοι σήμερα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν τα θυμάται καλά...», είπε ο κ. Σαμαράς. «Αυτοί που αρνήθηκαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας μάς έριξαν! Από μέσα από την Ελλάδα. Οι απ' έξω μπορεί να μη βοήθησαν τότε... Όμως, άλλοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μαζί με τη Χρυσή Αυγή! Και, βεβαίως, τον Κουβέλη...». Το επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ στη δική του ομιλία και έκανε την ίδια αναφορά και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, η ΝΔ θα κρατήσει ψηλά και το θέμα της «νέας διαπλοκής», την οποία χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος είναι να πληγεί το όποιο ηθικό πλεονέκτημα του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία έχοντας ως σημαία τη μάχη κατά της διαπλοκής.

Την ίδια ώρα, δίνει ηχηρό μήνυμα ανανέωσης. «Δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές δίχως έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο συνέδριο. Ως προς τους άξονες του κυβερνητικού πλαισίου της ΝΔ, επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση να μειώσει τους φόρους, να μεταρρυθμίσει το κράτος με αξιολόγηση παντού, χωρίς φόβο για τις συντεχνίες, να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους και να εφαρμόσει την πολιτική "νόμος και τάξη"».