Το «αριστερό» της πρόσωπο έδειξε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της αυτοδιοίκησης, καθώς επέτρεψε την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στους δήμους Λαμίας και Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, απορρίπτοντας προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά της ιδιωτικοποίησης.

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέλαβε καθήκοντα, δήλωνε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας των δήμων. Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών δέχτηκαν τις σχετικές αποφάσεις ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας σε δύο δήμους, απορρίπτοντας τις προσφυγές των συνδικαλιστών παρά τα όσα έχουν ειπωθεί, κυρίως από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Η στάση του υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε την «έκρηξη» των συνδικαλιστών οι οποίοι κάνουν λόγο για «διγλωσσία, υποκρισία και πολιτική ανευθυνότητα του υπουργείου Εσωτερικών…!!».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «παίζει ύπουλο παιχνίδι», καθώς δεν έχει καταργήσει τους νόμους που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας των δήμων.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει:

«Το καλοκαίρι του 2017 η συγκυβέρνηση διαρρήγνυε τα ιμάτιά της πως δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβους, αλλά δεν κατήργησε τους νόμους. Πριν "αλέκτωρ λαλήσει τρις", κάποιοι δήμοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη νομοθεσία, μην προβαίνοντας σε προσλήψεις επαρκούς προσωπικού και αναθέτοντας τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες. Μεταξύ αυτών, ο δήμος Λαμιέων και ο δήμος Θερμαϊκού. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η συγκυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) θα είχε τουλάχιστον την ευθιξία να επιβεβαιώσει τα λόγια της με τις πράξεις (πόσο σπάνιο πλέον στην πολιτική!), διά του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, που αποτελεί κυβερνητικό όργανο και υπηρεσία, απέδειξε με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως δεν επιθυμεί την απομάκρυνση των εργολάβων από τον Τομέα Καθαριότητας, αφού με έγγραφό του μας ενημερώνει πως η προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρείται... "σιωπηρώς απορριφθείσα", λόγω παρέλευσης απράκτου της προβλεπόμενης από τις σχετικές διατάξεις δίμηνης προθεσμίας από της ασκήσεώς της για την έκδοση της απόφασής μας».

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 28/12/2017