Με ένα άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάλει κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Στο άρθρο που έχει για τίτλο «Κοινοβουλευτική δημοκρατία, εξωτερική πολιτική και εθνικό συμφέρον» ο κ. Βενιζέλος εστιάζει στο θέμα του ονοματολογικού, αλλά κυρίως, στις πολιτικές-κομματικές διεργασίες σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, και τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες.

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως η κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα, αλλά και πως δεν νοείται δύο εταίροι να συνεχίζουν να συνεργάζονται όταν συνεχίζουν να διαφωνούν ανοιχτά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Βασικό κεφάλαιο της γενικής πολιτικής της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική και πρωτίστως η διαχείριση των λεγόμενων εθνικών θεμάτων. Επί αυτών των θεμάτων η κυβέρνηση πρέπει να καθορίζει και να κατευθύνει την πολιτική της χώρας ως πολιτειακό όργανο και όχι απλώς στο επίπεδο των κομμάτων που τυχόν τη συναπαρτίζουν ή στο επίπεδο του πρωθυπουργού ή ορισμένων υπουργών ατομικά.

Όταν αυτό δεν συμβαίνει, αλλά εντούτοις υπάρχει πολιτική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων να διατηρηθεί η κυβέρνηση στην εξουσία λόγω των αριθμητικών υπολογισμών του άρθρου 84, βρισκόμαστε ενώπιον του φαινομένου της καταστρατήγησης του Συντάγματος», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του, τονίζοντας πως το θέμα αυτό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τη στιγμή που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν γύρω από το ζήτημα, αλλά συνεχίζουν να συνεργάζονται «σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Ο πρώην βουλευτής κατέληξε λέγοντας πως θα πρέπει «να τοποθετηθούν τα πράγματα στη λογική τους σειρά τόσο από πλευράς συνταγματικών θεσμών, όσο και από πλευράς εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για το αν υπάρχει συμφωνία και για το περιεχόμενό της. Δεύτερον, οφείλει να ενημερώσει όχι μόνον για τη στάση των κυβερνητικών κομμάτων αλλά και για το πώς τοποθετείται πολιτικά και θεσμικά το καθένα από αυτά έναντι του άλλου. Τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης οφείλουν να τοποθετηθούν και μάλιστα δημόσια μόνο όταν η κυβέρνηση αποσαφηνίσει το τοπίο».