Υπεραμύνθηκε σήμερα του σχεδίου νόμου γα τη διαμεσολάβηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, χαρακτηρίζοντας το εβληματικό.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ,μάλιστα, πως πρόκειται για πρωτοποριακό θεσμό ακομη και σε σχέση με όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού αποτελεί, όπως είπε, "ένα άλμα προς τα εμπρός βελτιώνοντας θεαματικά αστοχίες και δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία του παρότι εφαρμόζεται από το 2010".

Σύμφωνα με τον υπουργό με το νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2018, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου. "Το κόστος θα είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που έχουν οι διάδικοι (πολίτες και επιχειρηματίες), το κράτος και η ίδια η δικαιοσύνη" υπογράμμισε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής είπε πως πρόκειται για δομικά λανθασμένες αντιλήψεις που στηρίζονται στην άποψη ότι όλες οι διαφορές πρέπει να οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες. "Νομικά θέλω να αφήσω ασχολίαστη αυτή την άποψη. Από κανένα πολίτη δεν στερείται η δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιωτικοποίηση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Λυπάμαι που αυτή η αντίληψη εκφράζεται από δικαστές ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συσταθεί Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και ο εκσυχρονισμός του πλαισίου της δικαστικής διαμεσολάβησης.