Στα συρτάρια των επιτροπών ασύλου θα παραμείνουν το επόμενο διάστημα οι αποφάσεις για τους υπολοίπους 7 Τούρκους υπαξιωματικούς μετά τις χθεσινές εξελίξεις με τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη ύστερα από το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν στις 16 Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr από την Υπηρεσία Ασύλου και παράγοντες του Συμβουλίου Προσφύγων, η έκδοσή τους στην Τουρκία έχει αποκλειστεί με την αρεοπαγίτικη απόφαση του 2017, ωστόσο, ακόμη και αν τελεσιδικήσει η εξέταση των αιτημάτων τους, η αστυνομία θα διατηρεί το δικαίωμα κράτησης τους εφόσον  κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας.

Και τι θα γίνει; Ο «πανδαμάτωρ χρόνος» αποτελεί τη μόνη λύση. Αν τους δοθεί άσυλο (σ.σ. που κάτι τέτοιο θα συμβεί αναπόφευκτα) θα μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα αλλά όχι να πάνε σε τρίτη χώρα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αν δεν τους δοθεί, θα παραμείνουν στη χώρα ως πολιτικώς διωκόμενοι αφού η κυβέρνηση της  Τουρκίας τούς έχει χαρακτηρίσει πραξικοπηματίες και ως εκ τούτου δεν διασφαλίζεται καμία προοπτική δίκαιης δίκης γι' αυτούς στη γείτονα. Προς το παρόν (σ.σ.  άγνωστο πόσο) θα σιωπήσουν άπαντες έως ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα στην Άγκυρα.  

Όμως αυτή η τακτική δεν έχει αποδώσει. Οι Τούρκοι δεν κάνουν πίσω και επανέρχονται ανά τακτά  διαστήματα. Ομοίως οι Αρχές ασύλου και τα δικαστήρια επιμένουν πως οι 8 στρατιωτικοί πρέπει να συνεχίσουν ελεύθερα τη ζωή τους αφού δεν εμπλέκονται σε καμία προπαρασκευαστική εγκληματική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία  που η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.  

Το αδιέξοδο είναι προφανές, όχι μόνον το πολιτικό αλλά και το θεσμικό.