Χρήσιμο εργαλείο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη αποδείχθηκε τελικά η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει τη συμμαχία του Νότου. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ρώμη προκειμένου να πάρει μέρος στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών - Νότιων Χωρών της Ε.Ε.  

Στη συνάντηση αυτή εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Αντόνιο Κόστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των 7 ηγετών είναι η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επεξεργαστούν μια διακήρυξη για πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.  

Στη συνάντηση θα τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση φιλική για την ανάπτυξη, ενώ θα τονιστεί η ανάγκη για υποστήριξη νέων πρωτοβουλιών για το εργασιακό κεκτημένο και την κοινωνική προστασία σε συνέχεια της Συνόδου του Γκέτεμποργκ.  

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης γραμμής, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να δοθεί ώθηση στην κοινωνική Ευρώπη και μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό ζήτημα.  

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τη σημασία του ζητήματος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και το ζήτημα της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού.