Σε κρίσιμο σημείο φτάνουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί και οι διαβουλεύσεις για το σκοπιανό ζήτημα, καθώς φαίνεται ότι μετά και την παρέμβαση της Εκκλησίας, αλλά και έπειτα από τις «παρεμβάσεις» της Αλβανίας, η κρίση στα εθνικά θέματα αυξάνεται.

Το Μέγαρο Μαξίμου φοβάται το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής για το ζήτημα του ονόματος καθώς μετά την αποκάλυψη της υποτιθέμενης συμφωνίας στο όνομα «Νέα Μακεδονία» φαίνεται να πληθαίνουν οι αντιδράσεις, ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζεται η εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του ζητήματος. Συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν στις 17  Ιανουαρίου, δύο ημέρες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.  

Τα ανοιχτά μέτωπα, όμως, δεν φαίνεται να περιορίζονται στο σκοπιανό. Εν μέσω εξελίξεων, φαίνεται πως ανοίγουν οι ορέξεις και άλλων γειτόνων. Το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων ή της Τσαμουριάς ανοίγουν και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο οι Αλβανοί, επιβεβαιώνοντας την υιοθέτησή του και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, αναφερόμενος στην τριήμερη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά στην Κορυτσά, δεν παρέλειψε να κάνει από τώρα νύξη στο θέμα των Τσάμηδων, που -όπως είπε- παραμένει μέχρι σήμερα ανοιχτό. Να θυμίσουμε ότι κατά τους ίδιους, περίπου 100.000 Τσάμηδες σφαγιάστηκαν κατά τον προηγούμενο αιώνα από τους Έλληνες, ενώ δεν δόθηκαν ούτε καν αποζημιώσεις από την ελληνική πλευρά για τα «σπασμένα».

Η Αθήνα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει αυστηρά την Αλβανία ότι με αυτήν τη στάση υπονομεύει ευθέως την ευρωπαϊκή της πορεία.