Στην τελική ευθεία εισέρχεται η επεξεργασία του σχεδίου αναδιάρθρωσης του «γαλάζιου» οργανογράµµατος από την ηγετική οµάδα της Ν∆. Όπως έγραφαν πριν από µερικές εβδοµάδες τα «Π», ο επικεφαλής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Μιχάλης Μπεκίρης συγκεντρώνει εδώ και καιρό στοιχεία που αποτυπώνουν τις καθηµερινές επιδόσεις τόσο των βουλευτών-τοµεαρχών όσο και των γραµµατέων του κόµµατος, προκειµένου ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να σχηµατίσει πλήρη εικόνα για τα πεδία όπου οι αλλαγές σκυτάλης φαντάζουν επιβεβληµένες.

Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες, πριν ακόµα από την περίοδο των Χριστουγέννων, στα χέρια του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει παραδοθεί µια αναλυτική έκθεση στην οποία καταγράφεται η γενικότερη δραστηριότητα του συνόλου των µελών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.  

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ  

Ιδιαίτερη έµφαση δόθηκε στη συνέπεια (ανάλογα µε την παρουσία του καθενός στην Ολοµέλεια και τις συνεδριάσεις των επιτροπών), αλλά και στη διάθεση που επέδειξαν σε ό,τι αφορά την κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων και τις γενικότερες παρεµβάσεις τους. Οι πρώτες µέρες του 2018 συνιστούν την ύστατη ευκαιρία όσων παρουσιάστηκαν είτε ράθυµοι είτε αδιάφοροι να αλλάξουν την εικόνα τους.

Ο ίδιος ο Κυριάκος έχει χαρακτηρίσει τη νέα χρονιά ως εκλογική και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας. «Έχουµε να κάνουµε µε µια αδίστακτη κυβέρνηση και άπαντες οφείλουν να αναλάβουν το µερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί ενόψει της µάχης που είναι µπροστά», σηµειώνουν κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες. Ενδεικτικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι, παράλληλα µε τις διαδοχικές περιοδείες που έχει προγραµµατίσει ανά την περιφέρεια, θα συνεχίσει κανονικά τις προσωπικές συναντήσεις του µαζί τους, ποντάροντας στην ενίσχυση της συνοχής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας και της παράταξης γενικότερα. «Όσοι δεν πάρουν το µήνυµα θα αντιληφθούν σύντοµα τις συνέπειες», τονίζουν µε νόηµα στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη.  

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Στον αντίποδα, οι ίδιοι κύκλοι επισηµαίνουν ότι η κοινοβουλευτική συνέπεια και παρεµβατικότητα έχει ανταµειφθεί ήδη ποικιλοτρόπως σε αρκετές περιπτώσεις βουλευτών (π.χ., µε τον ορισµό τους ως εισηγητών σε σηµαντικές συζητήσεις) και έπεται συνέχεια µε την επερχόµενη ανασύνθεση της «γαλάζιας» σκιώδους κυβέρνησης. Στην Πειραιώς, πέραν των ακρογωνιαίων λίθων της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόµµατος, όπως είναι οι δύο αντιπρόεδροι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μάκης Βορίδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος ∆ένδιας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Κώστας Τζαβάρας (στους προαναφερθέντες συµπεριλαµβάνονται βεβαίως οι γραµµατείς της Πολιτικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Λευτέρης Αυγενάκης και Κώστας Τσιάρας, αντίστοιχα), εκφράζεται ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα πεπραγµένα ενός σηµαντικού αριθµού στελεχών της λεγόµενης νέας γενιάς.

Συγκεκριµένα, µε βάση τα στοιχεία που έχει παραδώσει το γραφείο της «γαλάζιας» Κ.Ο. στην Πειραιώς, θετική παρουσία καταγράφουν, µεταξύ άλλων, οι Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκη Κεραµέως, Βασίλης Οικονόµου, Κώστας Καραµανλής junior, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρίστος ∆ήµας, Κώστας Σκρέκας, Νότης Μηταράκης, Μαρία Αντωνίου, Ιάσων Φωτήλας, Χρήστος Μπουκώρος, Φωτεινή Αραµπατζή και Απόστολος Βεσυρόπουλος (οι τρεις τελευταίοι ήταν εισηγητές στη συζήτηση για τον προϋπολογισµό). Ψηλά στον σχετικό πίνακα βρίσκονται µεταξύ άλλων οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τάσος ∆ηµοσχάκης, Άννα Ασηµακοπούλου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Θανάσης ∆αβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Χαράλαµπος Αθανασίου και Μάξιµος Χαρακόπουλος.  

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  

Στο µέτωπο των γραµµατέων προς αντικατάσταση οδεύουν όλοι όσοι εξ αυτών επιθυµούν να τεθούν υπό την κρίση της ηγετικής οµάδας προκειµένου να εξασφαλίσουν µια θέση στα ψηφοδέλτια των επόµενων εθνικών εκλογών. Σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ο γραµµατέας Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, ο γραµµατέας Ειδικών Κοµµατικών Οργανώσεων Βασίλης Σπανάκης, ο γραµµατέας Παραγωγικών Φορέων Βασίλης Ξυπολυτάς, ο γραµµατέας Κοινωνικών ∆ικτύων Γιώργος Σταµάτης, η αναπληρώτρια γραµµατέας Γυναικείων Θεµάτων Νατάσα Σωτηριάδου, ο αναπληρωτής γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου, ο προερχόµενος από την Ένωση Κεντρώων αναπληρωτής γραµµατέας Επιστηµονικών Φορέων Γιάννης Καλλιάνος, ο αναπληρωτής γραµµατέας Προγράµµατος Μανώλης Γραφάκος, και η γραµµατέας Σχέσεων Κοινωνίας-Κόµµατος, ήδη πολιτεύτρια στη Β’ Αθήνας, Ζωή Ράπτη. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόµµατος Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018