Οι αποδοκιμασίες του κόσμου στη Χίο κατά του Γιάννη Μουζάλα στη χθεσινή παρουσία του στο νησί δεν φαίνεται πως πτόησαν ιδιαίτερα τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αφού μπήκε στο αεροδρόμιο από άλλη είσοδο, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως δεν μπορεί να βρει άλλη λύση και πως το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να μεγαλώσει τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ για να φιλοξενήσει κι άλλους μετανάστες σε καλύτερες συνθήκες υγιεινής, όπως είπε.

Ο υπουργός παραδέχτηκε πως δεν μπορεί να βρει καμία άλλη λύση, αφήνοντας στο έλεος του Θεού τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι ζητούσαν επίμονα την παραίτησή του, καθώς συνεχίζει να αγνοεί τις φωνές τους για την κατάσταση στο νησί που δείχνει να ξεφεύγει.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως, από τη στιγμή που ακυρώθηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή καταυλισμού στο ΧΑΔΑ, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση και κάλεσε τους ίδιους τους κατοίκους να αναρωτηθούν τι θα έκαναν στη θέση του. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για την πρόταση που κατέθεσε ο δήμος Χίου ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τον καταυλισμό, αρκέστηκε να πει ότι η πρόταση αποσύρθηκε.

Σχετικά με την κατάσταση στη ΒΙΑΛ, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι θα βελτιωθούν οι υποδομές, αλλά και θα φτιαχτεί η περίφραξή του για τη διευκόλυνση της αστυνόμευσης, χωρίς όμως ο καταυλισμός να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο.

Δεσμεύτηκε πάντως στους πολίτες πως θα ενταθούν οι περιπολίες, ώστε να αποτρέπονται οι ζημιές, κυρίως σε κτήματα των κατοίκων στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε «μικροεγκληματικότητα» τα όσα συμβαίνουν στη γύρω περιοχή, λέγοντας πως εκτός από μια μεγάλη κλοπή στα τέλη του 2016 δεν έχει ξανασυμβεί κάτι το αξιόλογο.

Ο δήμαρχος του νησιού ενημέρωσε χθες τον υπουργό στη συνάντησή τους πως θα προχωρήσει σε αγωγή έξωσης από την ΒΙΑΛ, ενώ του έθεσε ζήτημα για την αδυναμία του δήμου να συνεχίσει την αποκομιδή των απορριμμάτων και ότι το καλοκαίρι, λόγω και της συνεχιζόμενης λειψυδρίας, θα υπάρχει πρόβλημα υδροδότησης του καταυλισμού.