Τη θέση ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς και για την εξεύρεση μιας κατά το δυνατόν συναινετικής λύσεως, διατύπωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, προσκεκλημένος σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ («Πρώτη Είδηση») και «διασταυρώνοντας τα ξίφη» με την πρώην υπουργό Εξωτερικό κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

«Την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει η κυβέρνηση και θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να οικοδομηθεί, μια όσο το δυνατόν περισσότερο συναινετική λύση», σημείωσε ο ΑΝΥΕΘΑ, εκτιμώντας παράλληλα ότι «σήμερα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα, όσο την ταλαιπωρεί αλλά ταλαιπωρεί και τα Βαλκάνια και τη διεθνή κοινότητα, εννοώ η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια, για 25 χρόνια».

Ο ίδιος επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα «δεδηλωμένης» σε περίπτωση αρνητικής τοποθετήσεως επί της λύσεως των ΑΝΕΛ και, όπως επισήμανε «η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει πότε και πως μπαίνει θέμα δεδηλωμένης», υπενθυμίζοντας ότι σε αντίθεση με το σήμερα, το 1992 υπήρξε σύγκρουση του τότε πρωθυπουργού με τον τότε ΥΠΕΞ. «Από ‘κει και πέρα η ολοκλήρωση ενός σταδίου της διαπραγμάτευσης θα κινητοποιήσει και τις άλλες διαδικασίες» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Από την πλευρά της η κυρία Μπακογιάννη στάθηκε στο θέμα της ανακοινώσεως του ΥΠΕΞ για τη θέση της Εκκλησίας, που άφηνε «αιχμές» για ταύτιση με τις απόψεις της Χ.Α. Η ίδια έκανε λόγο για «μη σοβαρότητα της κυβέρνησης» και επεσήμανε τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν τα μέλη της ίδιας κυβερνήσεως, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, ενώ υποστήριξε ότι «αυτή η διαπραγμάτευση δεν έχει ελπίδες να πετύχει».

Σε άλλο σημείο η κυρία Μπακογιάννη επεσήμανε ότι επί Καραμανλή υπήρξε πλήρης ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών, κάτι που σήμερα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. «Δεν εμπιστεύομαι αυτή τη κυβέρνηση, γιατί υπάρχουν σήμερα υπουργοί στη κυβέρνηση, που όταν δίναμε τη μάχη στο Βουκουρέστι, δήλωναν ότι δεν έχουμε πρόβλημα με το όνομα ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’», τόνισε η πρώην ΥΠΕΞ, κατονομάζοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.