Στον αέρα θα βρίσκονται πια τα σπίτια των Ελλήνων, καθώς χθες η κυβέρνηση ψήφισε ότι η α’ κατοικία θα μπορεί να βγαίνει ηλεκτρονικά σφυρί και με ένα κλικ να αλλάζει χέρια. Το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση με 154 ψήφους πέρασε το πολυνομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το πολυνομοσχέδιο καθιερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από την 21η Φεβρουαρίου για χρέη προς τις τράπεζες αλλά και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο από την 1η Μαΐου, για ποσά από 500 ευρώ και πάνω. Από εδώ και εμπρός η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση των 110 ώστε να εξασφαλίσει τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ.

Η σειρά είναι η εξής: οι Θεσμοί πρέπει να συντάξουν την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) και να την υποβάλλουν στο Euroworking Group το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, θα γίνει τη Δευτέρα το πρωί πριν από το Eurogroup.

Στη συνέχεια το Eurogroup θα δρομολογήσει την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Φεβρουαρίου. Παράλληλα, κυβέρνηση και Θεσμοί δουλεύουν πάνω στη λίστα με τα 82 προαπαιτούμενα (π.χ. αντικειμενικές αξίες, πώληση λιγνιτικών της ΔΕΗ) για την τέταρτη αξιολόγηση. Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών περιμένουν αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου.

Μετά το Eurogroup στις 22 του μηνός και πριν από τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση επταετούς ομολόγου με σκοπό την άντληση ενός ποσού στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ.