To ζήτημα των υπέρογκων χρεώσεων, που επιβάλλεται από τις τράπεζες στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές, τόσο για τους επιχειρηματίες-επαγγελματίες, όσο και για τους καταναλωτές, που χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με POS, θέτει επί τάπητος ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης με ερώτηση την οποία κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας-Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη, οι χρεώσεις, που επιβάλλονται και κυμαίνονται από 0,6% ως 1,5% για κάθε συναλλαγή, αποτελούν ουσιαστικά έναν επιπλέον φόρο για τους ήδη υπερφορολογημένους επαγγελματίες, οι οποίοι κάνουν χρήση POS.

«Το θέμα είναι, ότι οι συγκεκριμένες χρεώσεις στην Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το εξοργιστικό δε είναι, ότι αν η χρεωστική/πιστωτική κάρτα του καταναλωτή ανήκει σε άλλη τράπεζα από την προμηθεύτρια τράπεζα του POS, τότε η χρέωση είναι ακόμη υψηλότερη φθάνοντας περίπου στο διπλάσιο! Κι αυτό παρότι σε ευρωπαϊκό κανονισμό προβλέπεται μέγιστη χρέωση 0,3%! Μονά-ζυγά, δηλαδή, τα πάντα για τις τράπεζες, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, πριν από το 2015 δήθεν θα πολεμούσε για να περιορίσει τα υπερκέρδη τους…» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε δήλωση του, ο κ. Κακλαμάνης.

Έτσι ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, ζητάει να πληροφορηθεί συγκεκριμένα από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Παπαδημητρίου:

-Mε ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους καταναλωτές και καταστηματάρχες από τις υπέρογκες χρεώσεις των POS;

-Γιατί δεν εφαρμόζει στη χώρα μας τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη χρέωση, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι υπερβολικές χρεώσεις των POS;

«Επειδή οι μάσκες της υποκρισίας, που φορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει τα τελευταία τρία χρόνια κατ’ επανάληψη, για να δούμε, έχει απομείνει έστω ένα φύλο συκής;» καταλήγει ο Ν. Κακλαμάνης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1) Tον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
2) Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου

ΘΕΜΑ: Υπέρογκες οι χρεώσεις των POS

Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας το οποίο αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» των επιχειρηματιών-επαγγελματιών της χώρας αποτελούν οι υπέρογκες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές και στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τόσο για τους καταναλωτές (σε περίπτωση που η χρέωση μετακυλίεται σε αυτούς), όσο και για τους επιχειρηματίες που κάνουν χρήση POS.

Πιο συγκεκριμένα, οι χρεώσεις που επιβάλλονται, οι οποίες φτάνουν από 0,6-1,5% για κάθε συναλλαγή αποτελούν επί της ουσίας έναν επιπλέον φόρο με αποτέλεσμα οι ήδη υπερφορολογημένοι επαγγελματίες που κάνουν χρήση POS, να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και να απειλείται η επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής «Live News», οι χρεώσεις που επιβάλλονται στην Ελλάδα αποτελούν, αν όχι τις πιο ακριβές, από τις πιο ακριβές σε όλη την Ευρώπη. Συγκριτικά με την χώρα μας, οι χρεώσεις στην Ιταλία κυμαίνονται από το 0,51-0,73%, στην Αυστρία από 0,32-0,86%, και στην Γαλλία από 0,2-0,4%. Ακόμα, πρέπει να αναφερθεί πως εάν η χρεωστική/πιστωτική κάρτα του καταναλωτή ανήκει σε άλλη τράπεζα από την προμηθεύτρια τράπεζα του POS, τότε η χρέωση είναι ακόμα υψηλότερη φθάνοντας περίπου στο διπλάσιο.

Μάλιστα, αναφορικά με το θιγόμενο στην ερώτηση θέμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει, από το 2015, Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την επιβολή ανώτατου ορίου στα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προκειμένου να επεξεργαστούν τις πληρωμές των πελατών τους. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, οι προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στους πωλητές λιανικής για την εκτέλεση και την εκκαθάριση των πληρωμών έχουν πλέον ανώτατο όριο 0,3% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με πιστωτική κάρτα και 0,2% επί της αξίας οποιασδήποτε διασυνοριακής συναλλαγής με χρεωστική κάρτα. Για τις εγχώριες συναλλαγές, η προμήθεια των τραπεζών για τις συναλλαγές έχει πλέον πλαφόν 0,2% επί του ετήσιου μέσου όρου όλων των πληρωμών με τη χρήση χρεωστικών καρτών. Από τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό πως οι χρεώσεις οι οποίες επιβάλλονται στη χώρα μας είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα έπρεπε να εφαρμόζονται με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Κατά συνέπεια, με το σύνολο του πληθυσμού να στενάζει από την υπερφορολόγηση, η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει καταναλωτές και καταστηματάρχες από τις υπέρογκες χρεώσεις των POS, οι οποίες αποτελούν μία ακόμα δυσβάσταχτη επιβάρυνση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Με ποιο τρόπο θα προστατεύσετε καταναλωτές και καταστηματάρχες από τις υπέρογκες χρεώσεις των POS;

-Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 751/2015, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει μέγιστη χρέωση 0,30% για τις πιστωτικές και 0,20% για τις χρεωστικές κάρτες;

-Πότε προτίθεστε να εφαρμόσετε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό προκειμένου να μειωθούν οι υπερβολικές χρεώσεις των POS;